tisdag, december 22, 2009

Blondinbella: Trygghet skapar framgång

Blondinbella har tidigare varit medlem av MUF. Man kan fråga sig om hon är på väg vänsterut nu.

Från en intervju i senaste Nöjesguiden:

Du har sagt att du skäms över vissa politiska åsikter du hade som yngre…

–Ja, som Muf:are så har man de mest bisarra åsikter… Det jag skäms över är att jag har varit så jävla hård mot människor. Idag har jag blivit mer medmänsklig. Tryggheten skapar framgång. Jag har förstått att världen inte är så svartvit som jag trodde när jag var yngre, vilket är typiskt tonåringar haha.


Blondinbella ger här uttryck för en klassisk socialdemokratisk syn på samhället. Trygghet skapar framgång.

Högerns syn går i korthet ut på att hungriga vargar jagar bäst - om man gör det omöjligt att leva på a-kassa eller sjukpenning kommer folk att inse att det är bättre att jobba. Det blir då i sista hand folks eget fel att de är fattiga eller sjuka. Det är den svartvita människorynen som Blondinbella har övergett på gamla dagar (hon är 19 år gammal).

5 kommentarer:

Johan Folin sa...

Du om någon borde akta dig för att skriva sådant som "[h]ögerns syn går i korthet ut på att hungriga vargar jagar bäst". Blanda inte ihop "högern" och "alliansregeringen" eller "nya moderaterna". Jag ser mig som extremhöger och känner inte alls igen mig i det du skriver. Mitt mål är inte att folk ska jobba så mycket som möjligt, utan att människor ska vara så fria som möjligt. Anders Borgs uttalande att det är bättre att folk jobbar än dricker alkohol (eller roar sig på annat sätt) är ingen liberal hållning.

NILsG sa...

Att trygghetssystemen i Sverige har lett till "bidragsberoende", passivitet och låga incitament för att söka jobb är en inställning som jag uppfattar som ytterst vanlig inom hela den svenska högern, inte bara de borgerliga partierna. För övrigt är det både vänsterns och högerns mål att människor ska vara så fria som möjligt.

Johan Folin sa...

Men nu blandar ju du ihop verklighetsbeskrivning med ideologi. Att systemens utformning leder till passivitet medför inte automatiskt att man vill göra det omöjligt att leva på a-kassa eller sjukpenning.
Arbetslinjen är inget liberalt påfund, det är regeringens påfund. Att tvinga folk in i arbete är inte liberalt.

Anonym sa...

Ju mer socialistiskt ett samhälle är, desto fattigare är det.

Där har du svaret.

NILsG sa...

Johan: OK, jag lovar att i fortsättningen säga högerregeringen istället för högern. De har fel i vilket fall.

John: Nej. Det är inget svar på nånting.