söndag, november 02, 2008

Liberaler: välvilliga och historielösa

I dagens Sydsvenskan diskuterar kulturreportern Patrik Svensson med Isobel Hadley-Kamptz, Johan Norberg och Per Svensson om läget för liberalismen i ett läge med en havererad liberal demokrati-intervention (Irakkriget), ett gigantiskt marknadsmisslyckande som hotar att utplåna oss från jordens yta (växthuseffekten) och en ekonomisk kris som är ett resultat av liberaliseringar på finansmarknaderna (ni vet vilken).

Det är ett fascinerande samtal, inte minst för att debattörerna faktiskt erkänner att det finns problem med och för liberalismen som politisk ideologi. Standardstrategin är ju annars att glatt hävda att om något går på tok så beror det på att det var för lite liberalism.

Per Svensson summerar liberalismens problem i två meningar:

Liberaler riskerar att framstå som korsningar mellan Bamse och den obotfärdige rövaren. Vill bara väl. Ångrar aldrig någonting.

True. True.

1 kommentar:

Phishmongler sa...

Som vanligt när ismer inte är mer än politiska slagord blir det nonsens att samtala om dem. Jag noterar dock att du tycks referera till den åskådning som Robert Nozick gick igång på, inte den som John Rawls påbörjade. Jag får lust att parafrasera dig (alla är egentligen socialdemokrater i Sverige, det är bara det att alla inte kallar sig det): Alla är liberaler om man bara inte kallar dem det.