tisdag, november 04, 2008

Amerikansk valvaka i Malmö - spänd väntan

Jag är på valvaka på Falkenbergsgatan på Möllevången i Malmö i en lägenhet nersållad med journalister, statsvetare och diverse kulturpersonligheter. En känsla som jag tror att deltagarna på vår valvaka delar med folk på många europeiska valvakor i kväll är en aning frustration. Tidsskillnaden gör att det kommer att dröja långt in på småtimmarna innan några säkra resultat kan presenteras.

Just nu tittar vi på Filip och Fredriks valvaka i Kanal 5. Det roligaste med den är programledarnas självklara ställningstagande för Obama. Det är tur att Kanal 5 inte har samma krav på opartiskhet på sig som Public Service - minns Ekots Cecilia Uddéns favoriserande av Kerry för fyra år sen.

Det mest intressanta är kanske ändå det faktum att jag befinner mig på en valvaka för det amerikanska presidentvalet i Sverige. Valet av en amerikansk president har varit en global angelägenhet i åtminstone 60 år, men årets val skiljer ut sig eftersom politiskt intresserade världen över har haft tillgång till i princip samma medieflöde som amerikanska väljare.

Det har tjatats till leda om YouTubes effekter på kampanjen, men det har talats mindre om YouTubes effekter på kampanjens globala dimensioner. Vad betyder det i ett längre perspektiv? Läs Washington Posts artikel om bloggare världen över som följer presidentvalet.

Inga kommentarer: