lördag, oktober 11, 2008

Hett rykte i USA: republikanerna drar tillbaka McCains reklamfinansiering

Jag brukar vara pessimistisk vad gäller amerikansk politik - alldeles frånsett att jag nästan aldrig bloggar om det. 2004 tippade jag att George W. Bush skulle vinna (till dåvarande s-studentordföranden Eric Sundströms förtret) och i år har jag länge varit säker på att McCain skulle ro hem vinsten relativt enkelt i ett regn av Karl Rove-inspirerad negative campaigning och att satsa på "kärnväljarna", dvs fattigt folk på landet som röstar mot sina egna intressen.

Nu ser det ju rätt hyfsat ut i opinionsmätningarna, och McCain-Palin-kampanjen har uppenbarligen börjat bli desperata. Möjligen dammsög den långa demokratiska primärvalskampanjen Obamas bakgrund på komprometterande information - som October surprise är Ayers-historien ganska tunn. Är det i själva verket den senaste Palinskandalen som är årets October surprise?

Hur som helst, det är bara ett rykte, men enligt den vällästa akademikerbloggen Crooked Timber ska RNC (det republikanska partiets nationella organ) sluta att samfinansiera McCains TV-reklam och tidningsannonser, vilket skulle innebära ett hårt slag för McCains redan hårt ansträngda ekonomi. Syftet sägs vara att istället rikta in resurserna på att rädda några av de senatorer som riskerar att förlora sina platser.

Kanske. Det ser nämligen inte bara illa ut i presidentvalskampanjen. Republikanerna kan dessutom förlora ännu fler mandat i kongressen, eller som det heter på engelska: double-digit losses.

För övrigt: det ser ut att bli en obehaglig spurt, och jag är tacksam för att det sällan blir så här upprört i Sverige:
Inga kommentarer: