onsdag, augusti 27, 2008

Vakna, Amerika!

Som den politiska junkie jag är (och hopplöst västerländsk) tittar jag naturligtvis på alla stora tal som hålls under det demokratiska partiets konvent i Denver. Ted Kennedy, Michelle Obama och Hillary Clinton har alla varit fabulösa.

Men kolla in den här snubben. När jag gjorde ett test på vilken amerikansk presidentkandidat vars åsikter jag låg närmast, var det Dennis Kucinich, ledamot i representanthuset från Ohio. Han åkte ut väldigt snabbt i det demokratiska primärvalet och har inte fått särskilt stor uppmärksamhet.

Igår höll han ett tal. I videoklippet ser man att kongresshallen är långt ifrån full. Folk verkar till och med vara på väg ut ur salen, kanske på väg till något mer spännande. Men de som är kvar kommer att få en överraskning.

I början av talet är applåderna matta. Folk ser uttråkade ut. Men nånting händer efer några minuter. Dennis Kucinich håller ett lysande, slagkraftigt, rasande tal mot den republikanska regeringen och mot hur man har sålt ut det amerikanska folket till försäkringsföretag och legosoldater.

Vakna, Amerika! ropar Kucinich gång på gång.

"Försäkringsbolagen tog över sjukvården! Vakna, Amerika! Läkemedelsbolagen tog över prissättningen på läkemedel!

[...]

Vakna, Amerika! Vi gick in i Irak för oljans skull! Oljebolagen vill ha mer! Ett krig mot Iran kommer att betyda 10 dollar per gallon för bensinen. Oljebolagen och regeringen vill borra mer - i era plånböcker!

[...]

Den här regeringen kan avlyssna [tap] våra telefoner. De kan inte åderlåta [tap] vår kreativa anda. De kan öppna vår post, men de kan inte öpnna upp för ekonomiska möjligheter. De kan spåra [track] varje rörelse vi gör, men de tappade kontakten [lost track] med ekonomin, för kostnaderna för mat, bensin och elektricitet sköt i höjden.

De har skickligt spelat på våra rädslor efter den elfte september. Och de har tillåtit de få att profitera på de många. Varje dag får vi den orangea färgen [anspelning på färgskalan som anger risken för terroristdåd i USA]. Medan oljebolagen, försäkringsbolagen, börsspekulanterna, krigsentreprenörerna får den gröna färgen [sedlarnas färg]. Vakna, Amerika!

Hörni, det här är inte en uppmaning till er att ta en ny vändning från höger till vänster. Det här är en uppmaning till er att gå från ner till upp. Upp med arbetarnas rättigheter! Upp med lönerna! Upp med rättvis handel! Upp med att skapa miljoner välavlönade jobb för att återuppbygga våra broar, våra vattenledningar, våra avloppssystem, våra hamnar! Upp med att skapa miljoner jobb för hållbar energi för att sänka kostnaden på energi, sänka koldioxidutsläppen, och skydda miljön.

Upp med sjukvård för alla! Upp med utbildning för alla! Upp med att äga sitt eget hus! Upp med garanterad pension! Upp med välstånd! Upp med det demokratiska partiet! Upp med Obama-Biden!

Vakna, Amerika! Vakna, Amerika! Vakna, Amerika!"

Det låter bättre på engelska, det ska erkännas. Avskriften är här. Klippet här nedan:


Inga kommentarer: