tisdag, augusti 26, 2008

Björklund och mesiga sossar


Sveriges Radio har förtjänstfullt jämfört skolminister Jan Björklunds halvsanningar och osanningar om den svenska skolan med verkligheten och kommit fram till att de undersökningar som finns visar på att Sverige klarar sig ganska hyggligt i jämförelse med andra OECD-länder.

Detta har lett till många indignerade kommentarer om den lögnaktige ministern. Avgå! kräver Dagens Arena som om de vore borgerliga ledarskribenter under en socialdemokratisk regering och den vänstra sidan av bloggosfären (plus Peace, Love and Capitalism, som dock lyckas få historien till ett argument för att privatiseringar alltid leder till bra resultat, vilket naturligtvis är skitsnack).

Det märkligaste i den här historien är hur Sveriges Radio kan göra ett scoop på att Björklund har fel om den svenska skolan. För det visste vi ju. Eller?

Det jag retar mig på är alla socialdemokratiska rikspolitiker som nu pöser upp sig och försöker framstå som stolta försvarare av det de minsann har byggt upp i årtionden. För det är en senkommen omvändelse.

I själva verket har den socialdemokratiska partiledningen lämnat walk-over, mer eller mindre, till folkpartiet i skoldebatten. Vi har börjat tro på det "liberalerna" säger om "flumskolan". En bekant till mig i de högre sfärerna i politruckokratin sa det i förbigående: "Ja, nu när partiet har gått till höger i utbildningsfrågor så...".

Jag skulle i all ödmjukhet vilja påpeka att JAG SA DET HÄR REDAN FÖR ETT ÅR SEDAN. Det är Björklund som har fel, "Flumskolan" fungerar! Det som behövs är fler lärare, bättre utbildade lärare, och bättre samarbete mellan skolor och andra myndigheter (socialtjänst, sjukvård, polisen, etc).

Ytterligare lästips: I Björklund: ryggradslös pekade jag på skolministerns slapphet mot religiösa friskolor, också från augusti 2007.

I övrigt: Ulf Bjereld, Taher Pelaseyed, Magnus Ljungkvist, Johan Sjölander, Marta Axner och många fler har skrivit bra om det här. Låt oss bara inte släppa den här frågan nu. Igen.

3 kommentarer:

M. sa...

Ja precis som du säger så visste vi ju redan att han ljuger. Åtminstone vi som är insatta i skolan, läser lärarfackens tidningar och själva tar del av de internationella jämförelserna björklund säger sig ha utgått från. Det konstigaste med det här är varför sveriges samlade media hållit tyst om detta i flera år.

vänstra stranden sa...

Precis som du säger - jag reagerade också redan när han började skriva de här texterna. Han talade ju t ex om förändring trots att det bara fanns en enda undersökning vid ett enda tillfälle! Då jämförde han något slags kollektiv minne från realskoletiden med en ny undersökning. Men journalisterna köper väl samma medelklassgnäll om skolan som Björklund kör. Själv har jag låtit tre barn passera igenom skolan hela vägen och min och deras erfarenheter stämmer knappast med Björlunds idéer./VS

Nils sa...

M. och vänstra stranden: Jag tror att, som någon skrev, det är väldigt lätt att tro att vår sämsta tid är nu. Trots att flera delar av den nutida offentliga sektorn och servicen rimligen bör betraktas som höjdpunkter i den svenska historien längtar vi ständigt tillbaka till ett obestämt "innan".

Sverigedemokraterna till en tid utan arbetslösa och invandrare, pensionärerna till en tid då man behandlade äldre "med respekt", universitetslärarna till tiden före expansionen (på 90-talet, på 60-talet, på 40-talet), det konservativa kyrkfolket till tiden då alla gick i kyrkan och höll Guds ord i ära. Osv. Redan de gamla grekerna.

Därför är det så mycket viktigare att förmedla motbilden.