onsdag, juli 02, 2008

Det kom ett brev från Tiefensee

I likhet med en halv miljon andra svenskar skickade jag massmail via Expressen till de riksdagsledamöter som inte röstade nej till signalspaningslagen.

Roger Tiefensee svarade idag:

"Hej,

Tack för ditt mejl om FRA. Det är lite synd att du inte skickar ett
personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl, eftersom det
innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska användare
kommer inte som Expressen påstår att "avlyssnas av FRA" oavsett om det
skulle passera landsgränsen.

Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur
detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan
vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns och
tillbaka. Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent
tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att
trafiken får inhämtas - för det krävs att trafiken är relevant för svensk
utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre
hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns
tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för
signalspaningens ändamål.

Om du har andra frågor du vill ha svar på kan du titta på dessa frågor och
svar som finns på regeringens hemsida.
http://www.regeringen.se/sb/d/3013/a/78411

Mvh / Roger"

Jag ser att andra som har fått hans mail har valt att svara med ett personligt hållet mail (och naturligtvis bloggat om det): se Sebastian Bay och Supermumin.

Inte ska jag vara sämre:

"Hej Roger,

och tack för ditt mail.

Som Rapport i flera reportage har skildrat de senaste dagarna, senast ikväll, tycks FRA ha bedrivit omfattande avlyssning mot helt vanliga medborgare i flera år, helt lagvidrigt, grundlagsvidringt och i strid med konventionen om de mänskliga rättigheterna. Trafikdata har sparats rutinmässigt. Denna resurs ger FRA, dvs staten, möjlighet att göra fullständiga nätverkskartor över medborgarna, föra statistik över surfvanor med mera. Som du säkert känner till har det inletts en förutredning mot FRA i detta ärende.

Det lagförslag som du röstade ja till för några veckor sedan verkar vara ett sätt att i efterhand legitimera grundlagsvidrig verksamhet. När du hävdar att

Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att trafiken får inhämtas - för det krävs att trafiken är relevant för svensk utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre
hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för signalspaningens ändamål.

måste du förstå att jag och några miljoner andra svenskar med mig har svårt att ta dina ord på allvar.

Under namn av skydd och säkerhet monterar nu de västerländska liberala demokratierna, ofta under ledning av liberala regeringar, gradvis ner skyddet och säkerheten för den enskilde medborgaren. Det är en skam för vårt demokratiska arv, och jag vill att du ska förstå att jag har starka känslor inför det som nu sker.

Den senaste veckorna har vi sett hur en kampanj hittills bara förd av fristående debattörer och politiska ungdomsförbund har lyckats engagera hundratusentals medborgare som har en enda önskan: att få sina folkvalda att ändra uppfattning. Det gäller liberaler, socialister, konservativa och gröna i lika stor utsträckning.

Jag skickade ett mail till dig genom Expressen.se för att jag anser att alla till buds stående medel bör användas för att hindra en utveckling som jag anser vara djupt skadlig för vårt land. Nu skickar också jag ett personligt mail, och jag hoppas att du läser det.

Byt uppfattning, Roger Tiefensee, och riv upp signalspaningslagen!


Hälsningar
Nils Gustafsson"


Tog jag i för mycket? Nej, det tror jag faktiskt inte. Det är svårt att hålla tillbaka brösttonerna när själva grundvalen för vårt demokratiska statsskick hotas.

4 kommentarer:

nicklas eriksson sa...

Mycket bra. Jag höll på att skratta mig harmynt när jag läste att han gnäller på ett massmail med ett massmail=)

Men det fastnar i halsen när man märker undertonen. Centerns gruppledare i riksdagen är förbannad på ett tilltag från en (relativt) fri tidning och deras politiska kommisarie försöker få en fri bloggare sparkad från sitt jobb för något negativt han skrivit om partiet och dess politik.

Centern, det nya
Tysklands socialistiska enhetsparti ?

Henrik sa...

Om man läser Rogers mail står ju det faktiskt att det är synd att man har använt Expressens automatmail eftersom det innehåller felaktigheter. Han har alltså inget emot automail per se.

Niclas sa...

Nej, Henrik. Så står det faktiskt inte alls.

Dag sa...

Bra där Nils, vid ett äkta engagemang så förlåts alla brösttoner.