tisdag, juni 17, 2008

Federleys bidrag: Orwell light


OK, det kommer en längre text om FRA-karusellen på fredag; imorgon är jag på resande fot för att bland annat prata med några socialdemokratiska riksdagsledamöter och debatten är inte slut än. Men redan nu verkar det tydligt att de borgerliga har enat sig runt en kompromiss: återremiss till försvarsutskottet, några inslängda säkerhetsspärrar för att "skydda integriteten" och sedan röstas det hela igenom tyst och försiktigt efter sommaruppehållet - eller varför inte strax före jul?

Resultatet blir alltså FRA light - kanske så aptitligt att till och med socialdemokraterna kan svälja det - och sedan får miljöpartiet och vänsterpartiet stå där med sitt rena samvete.

På fredag som sagt, men tills dess, några iakttagelser i flykten.

1) Ingen som såg Alice Åströms (v) och Fredrik Federleys (c) anföranden kunde undgå att hänföras av känslorna bakom orden. När Federley lade upp sitt anförande med darr i rösten som en thriller där han vägde för och emot, för att sedan sluta med en cliffhanger - frågan till försvarsminister Sten Tolgfors (m) om vilka åtgärder som regeringen kunde tänka sig att lägga till för att skydda medborgarnas integritet. Därefter: en häpnadsväckande utsträckt hand från ministern! OK då, vi tar det en vända till. Det var så utstuderat narrativt perfekt att andra ledamöter blev märkbart irriterade. Men om någon har synpunkter på "dramaturgin" i riksdagen - wake up and smell the coffee! Alla talarna visste att det här skulle få storpublik och nagelfaras i bloggar och traditionella medier i veckor efteråt. Kort sagt: skådespelet blir tydligare i svensk inrikespolitik.

2) Det hänger delvis ihop med den ökade personfokuseringen, medialiseringen och personvalsreformerna. Federley, som var inkryssad, visste att han hade ett och annat att ta upp med sina väljare. Vad vi har sett under den gångna veckan är hur enskilda riksdagsledamöter har kunnat få stor betydelse för ärendenas behandling och lagstiftningen. Det är inget nytt med uppgörelser i sista stund: budgetuppgörelserna mellan s, v och mp präglades ju ofta av just-in-time-produktion. Det nya är att det är enskilda riksdagsledamöter och inte partier som förhandlar. Som sagt, Ture Königson, men han hade inget förhandlingsutrymme.

3) Och, kanske framför allt, oavsett om det blir återremiss eller ej: viral politik finns, politisk mobilisering i sociala medier spelar roll, och utan bloggkampanjen, med den svenska bloggosfären enad som aldrig under dess treåriga historia, från höger till vänster, som fick traditionella massmedier att haka på och medborgarna att tokmaila sina folkvalda som aldrig förr, HADE INGET AV DET VI HAR SETT IDAG HÄNT. Inga förhandlingar i det tysta. Inga tårdrypande anföranden. Ingen återremiss. Ingen "politiskt död fråga" som plötsligt hamnar på allas läppar. Ingen kommer att minnas regeringens krystade försök att avleda uppmärksamheten. Alla kommer att minnas dagen då några hundra bloggare nästan välte en regering.

Annars: Rick Falkvinge och Marie Andersson, bland andra har livebloggat förtjänstfullt idag.

Inga kommentarer: