torsdag, mars 20, 2008

Akademisk bastuklubb, gubbslem mm

(Foto: WukieGrl. Personerna på bilden har inget att göra med innehållet i texten.)

En kompis tipsade mig om att jag "inpasserats i gubbslemsbloggosfären", med vilket hon menade att erlanderbrigaderna dök upp på Kalle Palmås (99, our 68) fantastiska visualiserade analys av hur nätverk mellan bloggande manliga samhällsvetare och humanister växer fram. Analysen visar inkommande länkningar till Palmås och två av hans (manliga) kompisars bloggar under 460 dagar. (Nej, det är inte bara manliga bloggare som länkar till varandra, men tendensen är tydlig.)

"Mappa-mitt-gubbslem"-projektet var en spin-off från en bloggpost av Johan Karlsson på Mothugg - "Den akademiska bastuklubben börjar blogga" där svenska bloggande samhällsvetare och/eller akademiker listades (däribland er egen Nils Gustafsson). Många män, få kvinnor. Diskussionen i kommentarfältet, om varför det ser ut så, är spännande och lärorik.

Och det inlägget var i sin tur inspirerat av Andreas Berghs "Högkonjunktur för svenska NEK-bloggar" om imbalansen mellan svenska statsvetar- och nationalekonombloggar.

Jag är inte helt säker vad det beror på. Som Vänstra Stranden skriver i en kommentar:

"De kvinnliga bloggare som skriver om politik är mindre ofta samhällsvetare utan aktiva politiker. Det är i alla fall min erfarenhet, de flesta av dem har en akademisk utbildning i botten men bloggar utifrån sin politiska plattform. Kanske krävs det skäggväxt för att våga tro att man har något att säga bara för att man råkar fått en utbildning… :-) /VS"

Fast jag tror också att det finns något självförstärkande i det här. Relationer och kopplingar online har ju en tendens att likna relationer off-line (eller onffline, som Joshua Levy kanske skulle uttrycka det). Män tycker om att ta plats, prata högt, framhäva sig själv och, framförallt, göra det i grupp med andra män. Gubbslemsbloggosfären är i själva verket en ond romb (eller ett ont rhizom, kanske) av manligt ryggdunkande/kompislänkande.

Å andra sidan förklarar inte det helt den starka närvaron av kvinnliga (parti-)politiska bloggare i den svenska bloggosfären (även om det vore intressant att göra liknande nätverksstudier på samlänkande mellan några centrala politiska bloggar).

Men å tredje sidan har jag i detta inlägg redan länkat till fyra manliga bloggande samhällsvetare.

För att avsluta: Den 3 september 2004 intervjuades jag i Radio AF:s Bastuklubben (man kan fortfarande lyssna på programmet om man följer länken). Men det var ju innan jag började blogga.

Och allra, allra sist: en svensk bloggande statsvetare (manlig) som inte har nämnts i någon av de här diskussionerna är min doktorandkollega Rasmus Karlsson. Bara ett tips.

(Korspublicerad på Nils Gustafsson.)

5 kommentarer:

Kalle P sa...

Hej Nils,

hoppas du inte misstycker att bli indragen i mitt gubbslem. Tycker bara att det kan vara öppen kring detta.. dessa slemformationer är väldigt problematiska. Förhoppningsvis kan min lilla undersökning leda vidare i debatten om varför dessa strukturer består. Om inte annat är det bra att vara transparent kring dessa saker...

Nils sa...

Nej Kalle, inte alls, jag tyckte att det var roligt och intressant! Allra mest spännande hade det naturligtvis varit att köra social network analyses online och offline över långa tidsperioder för att studera slemformationerna. Men det hade ju blivit svårt.

Kalle P sa...

Absolut - offline hade varit kul. Men då behöver vi lite mer av den kontrollsamhälles-data som bara FRA, NSA och andra dylika ställen har..

Nils sa...

Jag har faktiskt skissat på ett (ytterst hypotetiskt) forskningsprojekt som jag hade tänkt kalla "arbetarrörelse" med tusen frivilliga i Malmö vars rörelsemönster skulle övervakas med hjälp av GPS-sändaren i mobiltelefonen. Man skulle ju faktiskt kunna kolla i vilken mån de träffade varandra, eller göra mikrostudier på anställda på ett företag etc. Har för mig att det har gjorts på en vetenskaplig konferens i USA för någon månad sedan där man kunde se (mycket snyggt grafiskt presenterat) hur folk minglade under kaffepauser, efter lunchen etc.

Fast med FRA:s hjälp skulle man ju kunna göra en total-N-studie. Hehe.

Helen sa...

Vad skönt ändå - jag hade precis börjat fundera på hur många manliga bloggare du faktiskt länkat till då du påpekade det själv... känns ju åtminstone fint att där finns en gnutta självinsikt i ert gubbslemgäng... =)