onsdag, januari 02, 2008

PM Nilsson gör en korrekt analys (och önsketänker)

Ända sedan regeringens ras i opinionsundersökningarna (som om man ska vara helt ärlig faktiskt inleddes redan före valet, de borgerliga partierna hade betydligt bättre siffror någon månad före) har ledarskribenter, journalister och statsvetare ställt sig fullkomligt frågande och i artikel efter artikel envist upprepat att nej men det här är ju jättekonstigt, regeringen genomför ju den politik man lovade före valet. Se här en sammanfattning av de vanligaste argumenten.

Och därmed framstår opinionsraset och socialdemokraternas starka uppgång som obegripligheter. Reinfeldt verkar också överraskad. I Rapports nyårsintervju frågar KG Bergström statsministern varför regeringens opinionssiffror pekar neråt. Reinfeldt svarar: "Det enda som har sjunkit är ju inte opinionsstödet. Skattetrycket sjunker, statsskulden sjunker, arbetslösheten sjunker. Det är väldigt mycket indikatorer som ser bra ut."

Då kanske man ska ta och påminna Reinfeldt om att den socialdemokratiska regeringen kunde peka på en massa bra indikatorer utan att det gav utdelning i röststöd.

I ett befriande avsteg från normen tar PM Nilsson bladet från munnen och vågar peka på vad regeringens problem handlar om: väljarna är socialdemokrater, ideologiskt motiverade socialdemokrater:

"De Nya moderaterna gick till val på att vara nästan-sossar, eller i alla fall bättre förvaltare av socialdemokraternas välfärdsstat än socialdemokraterna själva. I många väljares ögon betydde nog det att borgerligheten inte skulle attackera jämlikhetens mer praktiska system. Men det gjorde man, och det betraktas i sig som ett svek."

Artikeln slutar dock med ett utslag av önsketänkande, eller vad det nu är. Nilsson inser att det inte går att vinna socialdemokratiska väljare med nyliberal klasspolitik och gissar att Reinfeldt kommer att vända kappan efter vinden ännu en gång. "Mitt tips är att De Nya moderaterna i god tid före nästa val lanserar en rad symboliska återställare, främst vad gäller nivå och regler för a-kassan. Schlingman kommer att kalla det för en 'osentimental revidering av vår politik' och Reinfeldt för 'min syn på modernt ledarskap'."

Men det tror jag inte. Moderaterna består nämligen av ett ideologiskt motiverade liberalkonservativa typer, precis som den svenska väljarmajoriteten består av ideologiskt motiverade socialdemokrater och nånstans finns det (förmodligen) en gräns för makthungern.

Istället talar borgerliga debattörer om att det är de socialdemokratiska väljarna som måste hjärntvättas. Maud Olofsson använder uttrycket "avsossefiera". Andra gnäller om socialdemokratisk hegemoni. (Problematisering?)

Men att majoriteten av de svenska väljarna har socialdemokratiska värderingar och uppskattar jämlikhet tror jag inte är något som går att sudda ut under en mandatperiod.

Tack till Dagens Arena för lästipset.

Inga kommentarer: