tisdag, augusti 28, 2007

Uffe Ellemann-Jensen: värdig fiende


Bild: Folketinget

Jag och ett par kompisar var i Köpenhamn förra veckan för att fira mitt nya jobb, och när vi glatt gick ut från Hovedbangården för att styra våra förväntansfulla steg mot Jernbanecafeen passerade vi en man som jag mycket väl kände igen.

Om man som jag växte upp i Sydsverige på 80- och början av 90-talet med de danska TV-sändningarna som enda alternativ till SVT, lärde man sig snabbt känna igen de danska nyckelpolitikerna. De såg i allmänhet mycket danska ut, var rödmosiga, hade pipskägg och/eller mustasch och rökte konstant pipa. Uffe Ellemann-Jensen uppfyllde alla kraven på en dansk fullblodspolitiker.

Han var det liberala partiet Venstres partiledare 1984-1998 och Danmarks utrikesminister 1982-1993. Bland hans huvudfrågor fanns Östeuropas befrielse och inlemmande i den europeiska gemenskapen (han lyckades bryta nacken 1989 och fick se Berlinmurens fall på TV , liggande i sjuksängen genom en spegel).

I DSB:s tidning Ud & Se, som man också kan läsa på Öresundstågen i Sverige och som för övrigt är ungefär tiotusen gånger bättre än SJ:s ynkliga makulatur - herregud, skulle Kupé någonsin kunna skriva det här: "Dette er det andet af tre portrætter af matematiske genier. I det næste nummer af Ud & Se kan du læse om tyskeren Kurt Gödel." Bara frågar.

Hur som helst, i Ud & Se:s senaste nummer (fulltext här) finns en utmärkt längre intervju med honom. Här förklarar han varför han ansåg att det var fel att publicera Muhammedkarikatyrerna - han krävde faktiskt chefredaktörens på Jyllandsposten avgång när det begav sig - och om sin besvikelse över att nästan bli statsminister och NATO-chef.

Uffe är också en duktig retoriker, och i samma nummer finns en artikel om hur talekonsten utövas i Folketinget. Som exempel tas ett replikskifte i en interpellationsdebatt 1992.

Jag publicerar det här in extenso för att det är så jävla bra. Läs och lär!


Kirsten Madsen
(Fremskridtspartiet): Vil udenrigsministeren oplyse, hvor stor den samlede danske udviklingsbistand var for 1991, og hvor stor bistanden forventes at blive i 1992?

Uffe Ellemann-Jensen (Venstre): Den samlede danske ulandsbistand beløb sig i 1991 til 7.809 millioner kroner. Den samlede ulandsbistand for 1992 er på 8.359 millioner kroner.

Det er den slags spørgsmål, som ethvert folketingsmedlem vil kunne få svar på ved selv at slå op i finansloven eller ved at søge oplysning gennem Folketingets bibliotek.

Man kan selvfølgelig også, som det her er gjort, stille spørgsmål til udenrigsministeren efter § 20 i Folketingets forretningsorden. Så bliver en faktuel oplysning til en sag. Og det betyder, at man sætter et større maskineri i gang både i Folketinget og i udenrigsministeriet.

Det koster skatteborgerne penge. Formentlig et par tusind kroner i det konkrete tilfælde. Det svarer nogenlunde til, hvad det årligt koster at behandle omkring 50-60 småbørn i ulandene mod diarre.


Det är spydigt, elakt och fullkomligt genialt. Om man skulle kunna tänka sig biståndsminister Gunilla "reformerat fascistparti" Carlsson lägga in en liknande känga? Ack nej.

Inga kommentarer: