onsdag, augusti 15, 2007

Politikers (icke-)närvaro i bloggosfären

(Foto: Maud Olofsson)

Nu skulle man kunna tycka att det politiska bloggandet i stor skala har så många år på nacken (2) att de värsta avarterna hade slipats av, men även här och även bland människor som borde veta bättre och som framför allt har anställda vars jobb det är att veta bättre, förekommer det att man skaffar sig en kanal utan att ha ett innehåll att förmedla.

Utrikesminister Carl Bildts blogg är en uppskattad och välskriven politisk dagbok, som förutom att den informerar om de viktigaste utrikespolitiska frågorna på ett sätt som ingen statsvetare eller journalist kan göra, också fyller en funktion som utrikesministerns personliga genmälesspalt, där han i upphöjd ro kan kommentera oförskämda insinuationer av osnutna murvlar.

Under debatten i våras, då först Bildts engagemang i rysk gas och sudanesisk olja ånyo kommit på tapeten och sedan hans bloggande och om det möjligen kunde skada förtroendet för svensk utrikespolitik, metabloggade en lika arrogant Bildt som vanligt. Som statsminister må Carl Bildt ha varit en katastrof, men som bloggande utrikesminister är han ganska underhållande. Efter avgången 2010 kommer hans blogg dessutom att utgöra ett samtidshistoriskt dokument nästan i klass med Ordförande Persson.

Det är dock inte alla som har något att säga. Ibland pladdrar de glatt på ändå. Maud Olofssons bildblogg tas ibland upp som ett lika värdefullt bidrag som Bildts blogg. Själv anser näringsministern att det är den bästa blogg huset hava. Hon tycker att det är "kul att kunna vara en transparent minister". Jotack, hennes politiska gärning blir i det närmaste fullkomligt genomskinlig när det enda vi får veta är att Maud Olofsson gillar smörgåstårta, går på Allsång på Skansen, och att HomOs monter på Pride hade fina blå ballonger. Va? Det privata är visserligen politiskt, men jag är fortfarande osäker på om det triviala är det.

De korta bildtexterna ger inte heller något utrymme för fördjupning. Den 31 maj: "Globalisering stod på dagordningen när jag pratade på Nutek. Västerbottenost tycker jag är en bra symbol för globalisering." Jaså minsann, fru näringsminister, då förstår jag precis. Hade det varit så svårt att lägga in en länk till arrangemanget så man hade fått utgjutelserna om ostanalogin i fulltext?

Se där två exempel på bra och dålig politikernärvaro i bloggosfären.

Vad hände med videobloggarna förresten? Det var väldigt hett hösten 2005, vill jag minnas, men textbloggarna regerar fortfarande, om än med ett ofta rikt bild- och YouTube-innehåll. MUF startade en videoblogg i maj i år, som tycks ha lagts ner, eh, samma månad.

Inga kommentarer: