måndag, augusti 13, 2007

Politikens (icke-)närvaro på YouTube

Från det stora landet i väster kommer ständigt nya idéer om politisk kommunikation. Bloggarna har blivit ett naturligt inslag i den politiska debatten och möjligheten att använda YouTube för att nå partimedlemmar, sympatisörer och väljare har uppenbarats för de mest konservativa av PR-nissar (moderaterna lade ut valfilmer inför riksdagsvalet, bland annat "Mahogny-Mats", som skämtade om det fullkomligt absurda i att byggnadsarbetare skulle rösta på (m)).

Även om enskilda politiker har lagt upp filmer, är Socialdemokraterna är för närvarande det enda svenska politiska partiet med en egen kanal på YouTube, även om det har ifrågasatts om den fyller en funktion. Det kan dock bli ändring på det.

Moderaternas kommunikationschef flaggade för några veckor sedan för möjligheten av att Fredrik Reinfeldt skulle starta en egen kanal på YouTube.

Därför kan det vara av intresse att studera vilka adresser som redan finns registrerade på YouTube. Sålunda registrerade någon youtube.com/fredrikreinfeldt den 10 oktober i fjor, medan youtube.com/monasahlin finns sedan den 23 februari i år. Desutom har centerpartiet, folkpartiet, miljöpartiet, och vänsterpartiet registrerade adresser.

Det är naturligtvis svårt att veta om det verkligen är partierna som har registrerat adresserna. Det kan således förbrylla att centerpartiets icke-existerande YouTube-kanal uppges vara placerad i Bosnien-Herzegovina. Inga av de nämnda adresserna har dock publicerat några filmer.

Ingen har ännu registrerat adressen www.youtube.com/kristdemokraterna. Om jag jobbade för det partiet skulle jag se till att göra det illa kvickt. Annars kan det gå som för moderaterna. youtube.com/moderaterna bjuder nämligen på filmer som inte har det minsta att göra med moderat politik:

3 kommentarer:

Johan Folin sa...

Nu tycker jag du är orättvis. Frodo och Reinfeldt har mycket gemensamt, inte minst kalufsen. Frodo och Fredrik hade båda ett uppdrag: att få bort ondskan (Sauron resp Göran). Ringens brödraskap och Allians för Sverige är ju också jämförbara. Boromir gick under på vägen, och nu är det dags för Leijonborg att försvinna. Likheterna är enorma.

Nils sa...

Och vem är Sam då? Anders Borg?

Mona Sahlin hälsar: Du vet lixom bah Peow!

Jonas Ryberg sa...

Ett bra tips på sossar som använder Youtube är Labour.

http://www.youtube.com/user/theuklabourparty