torsdag, juni 21, 2007

Littorin, fria spekulationer

Det mesta har redan sagts om Sven Otto Littorins Cayman Islands-examen. Låt det bara bli en läxa för folk i allmänhet: den breda vägen etc.

Det som intresserar mig nu är frågan om vem som gjorde scoopet, och varför vi inte får höra det. Friktion, naturligtvis, men skribenterna där är anonyma.

Min gissning är att det var en av mina borgerliga favoritbloggare och fd lärare i nationalekonomi, Andreas Bergh (med riktig doktorsexamen) som står bakom. Detta helt baserat på följande indicier:

1) Berghs egen blogg var väldigt snabb med att plocka upp storyn.
2) Bergh har skrivit för Friktion tidigare.
3) Bergh har i flera blogginlägg visat att han tar frågor om utbildningskvalitet på största allvar.

Det är ganska svajigt, men det är ju som sagt bara en spekulation.

Min teori är följande: Andreas Bergh surfar runt på statsrådens personliga sidor och kollar naturligtvis deras utbildning extra noga. Han upptäcker Littorins "Fairfax University" och blir omedelbart misstänksam. Surfar runt lite till, upptäcker att Fairfax är en examenskvarn och blir förbannad. Av någon anledning vill han inte stöta sig för mycket med moderaterna och lägger därför ut texten anonymt på Friktions i vanliga fall hänsovna sida.

Eller?

5 kommentarer:

Christian sa...

"En gång kårfifflare, altid konspirationsteoretiker", som det gamla ordspråket lyder.

Ärligt talat, ditt resonemang äger en viss sannolikhet.

Martin Karlsson sa...

Har Andreas Bergh tidigare på något sätt visat sig vara rädd för att stöta sig med någon när det gäller att få ut ett obekvämt budskap?

Nils sa...

Tja, en alternativ lösning är att den ursprungliga källan är någon i folkpartiets ledning, möjligen placerad i riksdagen eller på regeringskansliet, som har desto större anledning att inte stöta sig med moddarna, men som förmodligen är personligt bekant med Andreas Bergh.

Peter sa...

Med det resonemanget så skulle väl en källa i de egna moderatleden vara väl så angelägen om att se till att nyheten kom ut anonymt.

Nils sa...

Peter: Tricket är ju att vi inte vet motivet. Är det en politisk attack, och kommer den i så fall från vänster (den socialliberala oppositionen inom folkpartiet) eller från höger (den nyliberala oppositionen inom moderaterna), eller är det en personlig vendetta (från KREAB, moderaterna eller gamla fiender från studentpolitikens Lund)?

Sen har jag för mig att Friktion var/är ett tillhåll för just vänsterliberaler, och det minskar misstankarna om att någon moderat skulle ligga bakom.

Fortfarane fp, alltså.