fredag, juni 08, 2007

Arbetet; klimatet


Att gå förbi Arbetets gamla lokaler på Bergsgatan i Malmö kan vara en dyster upplevelse. Man kan fortfarande se märkena efter "ARBETET" och "AFTONBLADET" på fasaden och sen kan man kort drömma sig tillbaka till en tid när Sydsvenskan inte hade monopol på verkligheten.

Hela huset, som numer inrymmer bland annat en gymnasieskola och tidningen Metro, är till salu. Om nån skulle vara sugen på att köpa bygget och starta upp en morgontidning med s-märkt ledarsida, så gärna för mig.

Men fullt så illa är det inte. EfterArbetet kommer ut några gånger om året som papperstidning och är numera en fullt läsbar nättidning också. Idag har exempelvis Katrine Kielos en krönika om borgarnas problem med att skapa en trovärdig miljöpolitik och om liberala debattörers paranoida syn på forskarsamhället - något som jag för övrigt skrev om i mars: Klimatpornografi.

Som Kielos skriver:

Är det inte liberalerna som vanligtvis brukar hylla vetenskapen? Eller är det så att man tror på vetenskapen så länge vetenskapen producerar resultat som stämmer med den egna världsbilden? I samma stund som vetenskapen hävdar något som skulle kunna hota oinskränkt marknadsekonomi, ja då är den att likställa med vidskeplig astrologi.

Uppdaterad 20070611: Felaktiga uppgifter om EfterArbetets utgivningsfrekvens har korrigerats.


4 kommentarer:

Johan Folin sa...

Jag har faktiskt lite svårt att förstå varför alla på vänsterkanten hyllar Katrine Kielos. Hon förvränger ofta faktauppgifter och missförstår påståenden. Om det är medvetet eller omedvetet vet jag inte, men det spelar mindre roll. I det ena fallet är hon ondskefull och i det andra är hon okunnig. Inget av det är något att beundra tycker jag.

Det som Ulf Nilsson menar är att många vägrar lyssna på alternativa teorier. Istället för att bemöta teorierna på vetenskapliga grunder så säger man bara att de forskare som presenterar dem är köpta av oljebolagen mm. Om teorierna är fel så går det också att falsifiera dem. Vissa "miljöalarmister" är dock inte intresserade av det. Detta är vad jag uppfattar att Ulf Nilsson menar. Att Katrine Kielos inte förstår det är inget att beundra henne för.

(För exempel se hennes virriga sammanfattning av liberalismen i Arena, kommenterat av Louise Persson)

Petter Larsson sa...

Efterarbetet är ingen veckotidning - även om ambitionen fortfarande är att det ska bli en. På papper kommer den ut 4 gånger om året.

/Petter

Nils sa...

Johan: Vadå "alla"? Nu har du drabbats av kollektivspöket igen, skrivbordslibertarian där. n viktig anledning till att många gillar Kielos är att hon har ett slagkraftigt språk som går genom rutan (eller skärmen, eller papparet, eller vad man vill). Det är roligt att läsa henne och det är också anledningen till att liberaler blir så provocerade av henne. Tja, förutom att hon är kvinna, då.

Petter: Jag ska erkänna att jag var lite slarvig där. Jag visste med mig att jag läst den som papperstidning på a-kommunen, men inte hur ofta den kom ut, och gissade helt enkelt på en gång i veckan. Bot och bättring utlovas!

Johan Folin sa...

Nils: med "alla" menar jag ju självfallet "många". Det är samma sak :)
Och slagkraftigt språk, javisst. Men om det man berättar med språket inte tål en närmare granskning så _borde_ språket inte spela så stor roll. Inte om man är intellektuellt hederlig iallafall.