fredag, maj 11, 2007

Bring it on! Wiehe tar Öresund på allvar

Jag följer rapporteringen från det svenska statsbesöket i Danmark med Öresundsintegration som tema på grund av min magisteruppsats i statsvetenskap, som handlar om just regionbyggandet. Dansk TV har direktsänt varje dag och visat fantasiuniformer, kvarnhjulshattar och bling-bling.

Det är som det brukar vara när kungligheter är med. Vinkande människor. Kungaparen besöker det gigantiska shoppingcentret Field's i Örestad. Victoria får blommor av en liten flicka. Danska storkapitalister anländer till en kunglig galaföreställning av Stravinskijs Våroffer i Köpenhamns nya operahus.

Eftersom kungligheternas egna tal av naturliga skäl inte kan uppehålla sig kring mer intressanta politiska frågor (Margrethes och Carl Gustafs tal har kretsat kring att de är släkt med varandra och att det är viktigt att värna miljön samt att det är bra att Danmark och Sverige samarbetar) blev jag därför riktigt glad när jag läste Mikael Wiehes tal i kungligheternas närvaro under det så kallade Öresundstinget om gemensam arbetsmarknad i regionen.

Wiehe, inbjuden i egenskap av "Öresundsinvånare" (far i Köpenhamn, mor i Malmö) höll ett lysande tal om hur han förvandlats från bromotståndare till broälskare och om hur han hoppas att Öresundsregionen ska utvecklas till att bli en "region som utmärker sig för sin öppenhet och generositet. En region utifrån vilken vi med glädje och nyfikenhet kan utforska världen. En region dit alla är välkomna och där alla som vill kan bli Öresundsbor."

Det som har fått mest uppmärksamhet i media och i bloggosfären är dock att Wiehe också gick på kärnan i de politiska spänningarna mellan Sverige och Danmark: Dansk Folkeparti, invandringspolitiken och pölsefascismen:

När jag var liten kom det många danskar till Malmö. Ofta för att köpa billigt kaffe. Också nu finns det många danskar i Malmö. En del kommer för att köpa sin bil billigare, några kommer för att bo billigare men många kommer också för att det har stiftats lagar som förbjuder dem att leva i Danmark med den de älskar för att han eller hon kommer någon annanstans ifrån. Det är en skam! Och i Sverige hör man allt oftare människor tala om pölsefascismen.

Men det är klart, storebror och speciellt de skånska storebröderna har också all anledning att se kritiskt på sig själva nu när högerextremisterna i det Sverigedemokratiska partiet med stor sannolikhet kommer att ta plats i den svenska riksdagen efter nästa val.

De allra flesta kommentatorer hyllar Wiehe för talet. Läs särskilt Thomas Nilsson och Thomas Frostberg som var där. Bland dem som är negativa finns tre spår: dels har vi högerbloggarna, som hellre talar om Kuba än om Danmark (Lars Danielsson-bloggaren Johan Ingerö) , monarkisterna som tycker att det var oförskämt att blamera kungligheterna på ett sådant ofint sätt (Per Westberg) och slutligen pölsefascisterna själva (random SD-blogg).

Summa summarum: ett tråkigt statsbesök lyftes till meningsfullhet för att någon faktiskt ställde sig upp och sa något. Rätt så.

Sen sjöng Wiehe "Valet". Och efter spelningen sa han "Jag vet att den danska drottningen tycker som jag".

2 kommentarer:

Jorma sa...

Man får tacka för uppmärksamheten. Däremot undrar jag över bloggens namn "erlanderbrigadera"?
Var det inte Tage Erlander som förespråkade ett homogent Sverige och uttalade detta efter raskravallerna i USA?
Tage erlander och Gunnar Sträng är personer som säkerligen passat bättre in hos Sverigedemokraterna än i dagens sk Socialdemokrater.

//Jorma

Nils sa...

Alla gillar Erlander, eller hur? Precis som högern i övrigt, som alltid har kritiserat våra reformer för att sedan, när det har gått några år, slå armarna om dem. Men han är vår, inte er. Han var vänster, ni är höger. Han trodde på öppenhet och tolerans, ni tror på skygglappspolitik och enfrågelösningar.