tisdag, februari 27, 2007

Tendentiös dokumentär: Kristi grav återfunnen

New York Times rapporterar idag om en dokumentär av Titanic-filmaren James Cameron som ska sändas på Discovery Channel. Dokumentärens namn är "The lost tomb of Jesus" och handlar om återfinnandet av Jesu grav.

På en presskonferens i New York igår presenterades två kalkstenskistor, som sägs ha innehållit kvarlevorna efter Jesus från Nasaret och, som det förutsätts, hans hustru Maria Magdalena. I graven ska också kvarlevorna av flera andra personer i Jesu innersta krets ha vilat: Maria, Jesu moder, Jesu bröder och Jesu son Judas.

Graven, innehållande kalkstenskistor med hebreiska inskriptioner, upptäcktes av israeliska arkeologer i Jerusalem 1980, men har först nu (om-)tolkats.

Hela caset bygger dock på inskriptionerna på kalkstenskistorna. Och namn som Jesus, Maria och Judas var extremt vanliga i Judéen under det första århundradet. Och med tanke på hur "lägligt" upptäckten kommer, what with the Da Vinci-koden och så vidare, skulle det inte alls förvåna mig om det senare kommer att visa sig att inskriptionerna är förfalskade.

Och till sist, det visar sig också att kistorna är tomma. Nämen jaså? Är Kristi grav tom? Kan man tänka sig.

Men klart att jag ska försöka se dokumentären, i likhet med miljoners miljoner andra nyfikna. Och gotta mig åt tusentals kristna exegeter och kyrkoledare som kommer att springa benen av sig för att slå hål på hela historien.

3 kommentarer:

Pelle sa...

Äntligen tillbaka, man hade ju nästan givit upp hoppet.

Nils sa...

Kul att du märkte det. Jag hade nästan börjat ge upp hoppet själv.

vänstra stranden sa...

Den här historien har jag också följt, den är verkligen en goof!