tisdag, januari 23, 2007

Weisberg tog priset

Liv Weisbergs dokumentärfilm om Feministiskt Initiativ, Viljornas kamp, visas just nu runt om i landet parallellt med visningen i SVT. Igår var det dags för Malmö; platsen var dokumentärfilmsklubben Doc Lounge på Inkonst.

Mitt bestående intryck av filmen var hur det hela tiden var oundvikligt att Gudrun Schyman skulle dominera med sin enorma erfarenhet och mediaträning, och hur frustrerande det skulle vara för de andra. Motsättningen mellan Schyman som politisk varelse och målsättningen att bilda en platt folkrörelse var oupplöslig. En talande scen från dokumentärens andra del (som SVT visar på söndag) är när Schyman försöker dela upp ansvarsområden med de två andra talespersonerna Fia Karlsson och Devrim Mavi och föreslår att Sofia ska ta hand om skolor och förstagångsväljare och Devrim "allt som har med invandring att göra". De ser inte helt nöjda ut.

Med en lite mer gynnsam mediesituation (alltså inte totalfokus på Persson vs. Reinfeldt) och lite mer rättning i leden hade de trots allt haft en hyfsad chans att komma in i riksdagen. Och, som Gudrun sa igår (både hon och regissören var där) fick Fi faktiskt fler röster i valet 2006 än vad Miljöpartiet fick i sitt första val.

Att både Schyman och Weisberg är inbjudna är tydligen känsligt, eftersom SVT har förbjudit Weisberg att uppträda tillsammans med företrädare för Fi i samband med lanseringen av filmen. Nu är de båda här i alla fall, men de får inte vara på scen samtidigt.

Kvällen avslutas med prisutdelning. Doc lounge har sålt lotter under kvällen till förmån för volontärerna i föreningen, och Gudrun har övertalats att dra vinnarna. Första pris tillfaller - under stor muntration - Liv Weisberg, som till sist får gå upp på scenen och ta emot priset av Gudrun Schyman: en middag för två på restaurang Plockepinn i Mazettihuset.

Efteråt sitter jag på Golden på Simrishamnsgatan och stöter på en kille som är med i en Fi-anknuten mansgrupp. De är fyra stycken och träffas på ABF-huset på Spånehusvägen och penetrerar sina könsroller och sin manlighet. De har just haft möte; de diskuterade pornografi.

Feministiskt initiativ är inte ett dött parti efter valet, även om det kan verka så. Nästa projekt är Europavalet 2009. Målet är att starta en egen partigrupp.

Tills dess hoppas jag att mitt eget parti, med Mona och Marita i spetsen, uppvärderar den feministiska kampens plats i det socialdemokratiska projektet. Med en borgerlig regering som tror att hemmafrubidrag är vägen till sann jämställdhet har vi guldläge för att återta initiativet. Ett socialdemokratiskt feministiskt initiativ.

Inga kommentarer: