måndag, januari 29, 2007

Unge man!

I Der Spiegel (nr 4/07, på nätet men inte gratis) läser jag att den engelska staden Middlesbrough har kompletterat sina övervakningskameror på offentliga platser med övervakningshögtalare. Tidningen träffar Jack Bonnar som arbetar med videoövervakning:

Han sitter i ett rum fullt av videoskärmar. Plötsligt observerar han en ung man som just har ätit upp den sista biten fish 'n' chips och slänger pappkartongen ytterst nonchalant i riktning mot en papperskorg. Han missar papperskorgen, men orkar inte plocka upp skräpet, så han fortsätter lugnt gå vidare. Här griper Jack Bonnar in.

Åtta meter över ynglingen hänger en högtalare: "'Skulle herrn i den bruna jackan vilja vara så vänlig att plocka upp sitt skräp och lägga det där det hör hemma?' frågar han, mycket artikulerat, mycket artigt, mycket strängt."

Ynglingen stannar till, tittar upp, ser högtalaren och kameran, samtidigt som alla på gatan runt omkring honom börjar leta efter herrn med den bruna jackan. Han inser att spelet är förlorat och plockar upp pappkartongen och lägger den i papperskorgen.

Naturligtvis tycker invånarna i Middlesbrough att det är helt OK med att överheten meddelar sig med sina undersåtar på det här sättet. Inte minst eftersom gatorna har blivit betydligt renare sedan man satte upp högtalarna.

I ingen av de totalitära övervakningsvisioner som 1900-talet bjöd oss på får man riktigt veta hur förvandlingen från demokrati till 1984 riktigt går till. Som det ser ut nu kommer vi alla hand i hand att glada och i god demokratisk ordning att marschera in i ett nytt, moderniserat panoptikon för allas bästa.

Jag har skrivit tidigare om kameraövervakning i Malmö här.

En artikel på engelska om storebrorsfesten i Middlesbrough hittar du här.

5 kommentarer:

Johan sa...

Det är inte Beatrice Ask-samhället, det är Odenbergsamhället nu. I övrigt håller jag med dig.

syster yster sa...

Övervakningskameror är bra. Är så jävla trött på vandaler, nedskräpare och brottslingar. Det är ingen långsiktig lösning men varför måste alla hederliga skattebetalare lida för andras dumheter? Varför?!

Ola D Svedin sa...

Odenberg, Ask, Bodström, Pehrson... What's the difference?

vänstra stranden sa...

Jag har något mindre svårt för övervakningskameror på offentlig plats än för övervakning av min privata mailtrafik. Men visst blir man lite skraj.

Kanske en föräldraersättning? När ingen förälder gastar till ungen att plocka upp efter sig så får pappa staten göra det. Även när ungarna blivit vuxna alltså.

Ett tecken på en civilisation i förfall?

anders smedholm sa...

Skitbra! Jag verkligen hatar alla puckon som spyr, pissar, klottrar, förstör och skräpar ner. Det värsta är att de förstör våra gemensamma offentliga rum, de enda demokratiska platser vi har.

Det är nyliberala individualismens skit-i-det-du attityd som har lett till att folk börjat bete sig allt mer såhär.

Bar bra om vi kan börja göra något litet åt det. Några kameror är ett obetydligt pris i sammanhanget.