måndag, januari 22, 2007

Förste socialdemokratiske senatorn någonsinInte visste jag att det satt en socialdemokrat i senaten. Det föll förmodligen bort i den svenska valrapporteringen.

Den amerikanska senaten har 100 ledamöter. Av dem är två "oberoende", dvs varken republikaner eller demokrater. Och en av dem är alltså, till min oförställda förvåning och glädje, socialdemokrat.

NY Times har en lång intervju med Bernie Sanders, socialistisk senator från Vermont, i sin söndagsbilaga. Här framgår det bland annat att han tidigare satt i representanthuset (från 1991), och att han där var den förste socialisten sedan 1920-talet. I senaten är han den förste någonsin.

Att vara socialist i USA är något oerhört radikalt och märkligt och det framgår i artikeln, som fokuserar på det udda både i Sanders åsikter och hans framtoning. Med svenska mått mätt
är han dock en ganska beskedlig mitten/högersosse. Reinfeldt, eller åtminstone Anders Borg, skulle förmodligen skriva under på det mesta.

Han bryr sig om miljöfrågor, förhåller sig kritisk till Irakkriget och Patriot Act och värnar om pensionerna. Han är också skeptisk till USA:s handelspolitik, och han värnar om ekonomisk och social jämlikhet. Hans stora förebild är "the Socialist governments of Scandinavia", som NY Times' reporter uttrycker det. Förmodligen ingår både Fogh Rasmussen och Reinfeldt i den kategorin från ett amerikanskt perspektiv.

Vare därmed hur som helst. Att en sosse som inte fegar ur för s-ordet kan bli vald till senator i Bush-USA visar på att landets enorma politiska bredd. Och kanske, om femtio år eller så, kanske vi får se en socialdemokrat som president. Vem vet?

Här är hur som helst Bernies hemsida.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fenomenet Sanders brukar kallas för revolutionen i Vermont.

Anonym sa...

Jag har skrivit om Bernie några gånger:

http://wigforss.blogspot.com/search?q=bernie

Nils sa...

Ja, det hade du, Fredrik! Det är bara jag som har hopplöst dålig koll på amerikansk politik och envisas med att bara följa mainstreammedias rapportering. Jag har börjat läsa bloggar nu igen, och din står på listan.

Fast en grej irriterade mig - det är inte direkt som att han skyltar med sin demokratiska socialism på sin kampanjhemsida. Fast det kanske ska till lite socker för att medicinen ska gå ner.

Anonym sa...

Socialism är ju ett svårt begrepp att använda i ett amerikanskt sammanhang. Att han är så öppen som han är med sin ideologiska tillhörighet och ändå lyckats bli en så pass folkkär politiker är otroligt. Men jag tycker att det finns en sak som irriterar mig med BS, nämligen hans ovilja att organisera sig (oavsett om man med det menar Demokraterna, Democratic Socialists of America eller Vermont Progressive Party). Kan man verkligen vara en oorganiserad socialist?

För inblick i den amerikanska vänstern kan jag tipsa om kamraten Daraka Larimore-Halls blogg: http://hoverbike.blogspot.com

fredrik sa...

Man kan ju undra varför jag blev anonym ovan?

Nils sa...

1. Tack för tipset!
2. Jag tror att du blev anonym eftersom jag flyttade över bloggen till Bloggers nya Google-format. Lite störigt om samma grej har drabbat alla kommentarer, får kolla det.