måndag, november 06, 2006

It´s the facklig-politisk samverkan, stupid!

Som Marta skriver firas Tage-dagen idag i Uppsala. Erlanderbrigaderna hejar på och bjuckar på ännu ett Erlandercitat:

"Våra motståndare vet vilken kraft den samlade arbetarrörelsen kan utveckla. I den mån fackföreningsrörelsen kan påverka avtalsrörelserna sätts marknadsekonomin ur spel på detta område. Detsamma gäller partiets ansträngningar att bygga ut socialpolitiken och den allmänna sektorn.

Den som tror att [den otyglade] marknadsekonomin skapar den bästa av alla världar känner detta som ett hot och försöker avvärja hotet genom att försvaga arbetarrörelsen. Kunde man skilja facket och socialdemokratin åt, skulle man ha chansen att lyckas."

Ju.

Citatet är hämtat från Erlander, Tage, 1982. 1960-talet. Samtal med Arvid Lagercrantz.

2 kommentarer:

Ulf Bjereld sa...

Jag vet att det är irrelevant men det är något så gulligt mänskligt med Erlander som han framträder i sina dagböcker. Han säger massor med bra saker i intervjuer och politiken - men privat är det alltid dessa eländiga förkylningar! Jag vet inte om någon skulle kunna räkna alla förkylningar han haft - var han förkyld jämt stackar'n?

Nils sa...

Jag har inte hunnit läsa hans dagböcker än - men han kanske hade vett att hålla ovidkommande privata detaljer för sig själv? I memoarerna är han ytterst förtegen om sitt privatliv, och i den sista delen, som är en intervjubok, får utfrågaren dra det ur honom. Då får man också veta att han hade extrem ångest över sin hälsosituation under de första åren av 1960-talet.