tisdag, oktober 17, 2006

Popova: darra, bloggare!

Jag var övertygad om att regeringen Reinfeldt skulle få en lång smekmånad fylld med rubriker om "politisk rivstart", trivselreportage från Rosenbad och glada mannen-på-gatan-intervjuer. Det var liksom upplagt för det.

Nu har jag istället kunna gotta mig åt den ena obegripliga manövern efter den andra, ministrar som avgår typ varannan dag och kvällstidningsläsare som sågar den nya budgeten. Samt en Pär Nuder förvandlad till klasskampsagitator. Vad kommer härnäst? Ska Tobias Billström också avgå? Anders Borg?

Reinfeldt gjorde ju allt rätt. Han genomgick en personlig total make over, fick ödmjukhetsträning (kanske lite för mycket, om man har sett honom i intervjuer den senaste veckan - lyssna här på ett inslag i Public Service där Carl Bildt har stängt in honom i en låda på Rosenbad), och gjorde verkligen sitt bästa för att framstå som en snäll Svensson med Pippi-plåster som bara ville alla väl.

Enter the gamla moderaterna med buller och bång: arrogant överklass, skattesmitare, "inga kommentarer".

Jag är inte så mycket upprörd som jag är förvånad. Det är ju ingen hemlighet att stora delar av moderaternas kadrar består av just arrogant skattesmitande överklass - men varför, Reinfeldt, varför tog du in dem i regeringen? Har moderaternas partikansli sagt upp kontrakten med sina mediekonsulter? Kunde ingen se det här komma? Det är ungefär som om Persson skulle satt en maoist som näringsminister.

Nåväl, om regeringen inte lyckas få lite positiv spinn snart blir det en fyra år lång golgatavandring mot valförlusten 2010. Det skulle förvåna mig oerhört om inte det rödgröna blocket kommer att leda stort i nästa opinionsundersökning.

Borgerliga bloggare och yrkeskommenterare verkar vara genuint förvånade över att deras regering granskas på samma sätt som den gamla "genomkorrupta" socialdemokratiska. Tips: vänj er.

Men den senaste veckans händelser påminner oss också om att man aldrig kan komma undan sitt förflutna, åtminstone inte om man vill sitta i regeringen. Susanna Popova levererade i ett ovanligt angeläget P1 Morgon en skarp varning till alla oss ordbajsande bloggare. Popova skulle egentligen tala om den nya regeringens kulturpolitik, men hon ägnade istället tiden åt att påminna om att allt det vi politiska bloggare skriver; skrivet i hastigt mod, överdrivet, fullt av förolämpningar och förtal, finns kvar på Internet i evigheters evighet.

Den dag statsråden Kielos, Ljungkvist, Esbati och Hadley-Kamptz radar upp sig för photo-op kommer någon nitisk medborgarjournalist redan att ha dammsugit varenda decenniegammal bloggpost på oövertänkta tillmälen.

P1 länkar dessvärre inte till Popovas krönika, men den var tänkvärd. Och rådet till oss bloggare med riktiga namn är att räkna till tio innan vi klickar på "publicera".

Uppdatering:
Magnus Ljungkvist (en av våra första medborgarjournalister) stavar sitt namn just så. Och om det inte framgår tillräckligt tydligt anser jag fortfarande att regeringens politik är ett större problem än att enskilda statsråds personliga vandel lämnar åtskilligt att önska.

10 kommentarer:

Johan Folin sa...

"Det är ungefär som om Persson skulle satt en maoist som näringsminister."

Nja, snarare som om Persson hade satt några skattefuskare som justitieminister, idrottsminister och miljö- och samhällsbyggnadsminister. Minnet är kort.

Nils sa...

Men du lyssnar ju inte Johan: Stegö Chilò fick avgå för att hon var en avgrundsliberal som tyckte att hon kunde ha det politiska ansvaret för public service i en regering som försöker vara socialliberal - samtidigt som hon avskydde idén med public service och utövade lagtrots. Därav maoist-liknelsen.

Och nyheten är ju inte att sossepamparna var småkriminella. Nyheten är att den moraliska upprustningen i regeringskansliet kom av sig. Eftersom borgarna också var småkriminella.

Johan Folin sa...

Hmm, jaja jag är med på vad du menar. Men jag ville påpeka att Bodström också fuskat. Men av någon anledning är det ingen som vet om det, det glömdes liksom bort när han tillträdde.

Ali Esbati sa...

Om det inte har framgått så vill jag understryka att jag håller med dig i din sista uppdateringsmening. Och det inte har framgått att det är så, då är det ju synd, faktiskt.

Nils sa...

Johan: Bodströms svarta hemshjälp har ju lyfts upp lite grann de senaste dagarna. Jag skulle annars tippa att det är svårt att hitta folk i övre medelklass och överklass som INTE har haft svart hemhjälp. Se där en brottslighet att beivra för 20 000 nya poliser!

Ali: Men visst är det lite svårt att inte ryckas med i drevfesten? Att glömma bort att politik ska handla om sakfrågor och inte om att Persson är tjock, att den nye jordbruksministern bor hos sin mamma eller att Borelius fick urinvägsinfektion?

Johan Folin sa...

"Jag skulle annars tippa att det är svårt att hitta folk i övre medelklass och överklass som INTE har haft svart hemhjälp. Se där en brottslighet att beivra för 20 000 nya poliser!"

Det finns en rätt stor del av mittre och lägre medelklassen som också anlitat svart arbetskraft. Skillnaden är bara att de med mer pengar också har mer pengar att lägga på tjänster. Det är inte attityden som skiljer, det är möjligheten att nyttja metoden.

Och alla fildelare! Hur ska man kunna vara justitie-, kultur- eller handelsminister om man någon gång i sitt liv har laddat hem Hip Hip Hora?

Nils sa...

Insmuget i min lilla anmärkning ligger en dold antydan om att samhället har en tendens att lägga mer resurser på att sätta dit bidragsfuskande Conny än von Lilienhöök med svart piga.

Olof sa...

"Det finns en rätt stor del av mittre och lägre medelklassen som också anlitat svart arbetskraft."

Mittre medelklassen? Glöm i sammanhanget inte mellanskiktet inom mellanskiktet och fru Svensson i Arlöv.

Klassanalys delux?

Nils sa...

Är det inte så att alla i det här landet tror att de tillhör medelklassen? Då kanske det behövs en mer graderad skala...

Göran Koch-Swahne sa...

"Det är inte attityden som skiljer, det är möjligheten att nyttja metoden."

Det är visst attityden som skiljer, nämligen att de som har bäst råd att skatta för sina anställda, inte v i l l.