fredag, oktober 27, 2006

Avpolitisering med förnuft?

Landets universitets- och högskolestyrelser ska som bekant avpolitiseras och lärosätena ska själva få bestämma vilka näringslivsrepresentanter de utser till att tycka allmänt bra saker om nanoteknik.

Ett problem för regeringen är att mandatperioden för många styrelseledamöter går ut vid årsskiftet, och man kommer inte att hinna ändra de lagar och förordningar som styr utseendeprocessen. Det är alltså regeringen som kommer att utse de nya ledamöterna även den här gången.

Med tanke på alliansens stora irritation över antalet socialdemokratiska politiker i högskolestyrelserna kan man misstänka att just de kommer att rensas ut tämligen mangrant.

Fast här kommer regeringen att hamna i ett intressant dilemma. Å ena sidan vill man ha bort politikerna från högskolestyrelserna. Å andra sidan vill man att högskolorna själva ska bestämma. Men om ett universitet eller en högskola faktiskt vill ha en politiker i styrelsen - kanske till och med en socialdemokrat? Hur ska man göra då?

Detta är ett reellt problem för mitt kära alma mater Lunds universitet. Här är den före detta socialdemokratiske finansministern Allan Larsson ordförande i universitetsstyrelsen sedan tre år. Och kan man tänka sig, han har gjort ett hyfsat bra jobb och många inom universitetsledningen vill ha honom kvar. Han är faktiskt så pass populär att till och med studenterna vill ha honom kvar som styrelseordförande.

Så hur ska regeringen göra? Ska de förlänga Allan Larssons förordnande med tre år och riskera att få skäll för inkonsekvens, eller ska de utse någon slumpmässigt utvald näringslivsnisse och riskera att få skäll från universitetet?

Jag har därför skickat en fråga till Lars Leijonborgs presschef Johan Britz, för att se om han har något bra svar. Fortsättning följer.

3 kommentarer:

Fredrik Pettersson sa...

Hej.

Jag har länkat hit från min blogg!

MVH

Fredrik Pettersson
Mdh:s S-studenter

Nils sa...

Tack så mycket, Fredrik, och välkommen i bloggosfären!

Peter Arvebro sa...

Både länkat och kommenterat. arvebromorck.blogspot.com