tisdag, september 05, 2006

Vi har större problem än (fp)-spioner

Valrörelsen visar tydliga tecken på att gå överstyr. Det jämna opinionsläget (skillnaden mellan blocken i de senaste mätningarna ryms inom den statistiska felmarginalen) gör partiföreträdarna nervösa när de osäkra väljarna ska lockas över. Den senaste spionskandalen är ett tydligt tecken på det. Uppenbarligen räcker inte politiken till - det måste till taktiska utspel, tvära åsiktsvändningar och störningar av motståndarnas kampanjer. Det är inget nytt med det, men man blir ju trött.

Väljarna blir också trötta. Jag har svårt att se hur något parti ska kunna vinna över fler röster på folkpartisternas kreativa underrättelsemetoder. Reaktionerna i bloggosfären är plågsamt förutsägbara. Vänsterbloggare gör sig lustiga över det inträffade; högerbloggare försöker skjuta över skulden på socialdemokraterna på ett ibland direkt parodiskt sätt.

Under tiden: jag får hem valinformation från Sverigedemokraterna. Man har bytt ut den nazianstrukna blågula facklan mot en beskedlig blåsippa och man har en ny tagline: trygghet och tradition. I broschyren får man sd:s kärnfrågor sammanfattade: höjda bidrag och sänkta skatter, vilket ska finansieras med utkörda invandrare. Inte helt imponerande.

Men medan socialister och liberaler slåss om marginalväljare, plockar de radikalkonservativa hem poäng: i SIFO:s senaste mätning får partiet 2,9 %, vilket är rekord. Kanske vi får se en vågmästare från helvetet även på riksnivå?


I helgen läste jag det socialdemokratiska partiprogrammet i sin helhet för första gången, och kände mig upplyft och stärkt i min ideologiska övertygelse. Jag passar på att citera de allra sista orden i programmet:

Den demokratiska socialismens solidaritet omfattar alla länder. Dess mål är alla folks frihet, hela världens fred.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur kollar man vilka som har varit inne och kollat pa sidan? Hmmmm, du ar en master blogger med super knowledge!/Li