söndag, september 17, 2006

Gör Per T. arg - gå och rösta!

I dagens Sydsvenskan skriver Per T. Ohlsson att det nog inte är så viktigt, det där med högt valdeltagande. Titta på USA, där har de ju lågt valdeltagande och där är det minsann fler som själva engagerar sig i valrörelsen och ett ökat valdeltagande kan ju faktiskt ses som en kritik mot en dåligt fungerande demokrati.

Nej, då är det viktigare med "ansvarsutkrävande", det vill säga att se till att den nuvarande regeringen försvinner. Som Per T. avslutar: Ett högt valdeltagande är viktigt. Men inte viktigast. Det viktigaste i en demokrati – och för en demokrati – är fredliga och ordnade maktskiften.

Det är lite oklart, särskilt om man läser citatet i sitt sammanhang, om det viktigaste är att maktskiftena är fredliga eller att det sker maktskiften.

Högern och deras polare har i valrörelsen försökt propagera för att maktskifte är något gott i sig och att de minsann skulle säga samma sak om det var en borgerlig regering. Det tror jag inte alls på. Om det verkligen blir regeringsskifte nu kommer Linda Skugge och Andreas Ekström att tycka att det är ganska bra som det är 2010. För att inte tala om Fredrik Reinfeldt.

De borgerliga partierna har allt att vinna på ett lågt valdeltagande. Och de har allt att vinna på att det inte är politik utan förändring som något gott i sig som diskuteras.

Men det är utlandsfödda, arbetslösa, låginkomsttagare och lågutbildade som kommer att ligga på soffan i dag - de som brukar rösta till vänster och som har mest att förlora med en borgerlig regering. Därför har framförallt SSU varit oerhört aktivt i socialt utsatta områden i den här valrörelsen. Som Anna Sjödin lär ska ha uttryckt det: Medan ni liberaler läser varandras bloggar är vi ute i förorten och knackar dörr.

Rösta idag, om du inte redan har gjort det. Ett högt valdeltagande är en garant för att så många som möjligt i vårt land får en möjlighet att påverka inriktningen på samhället.

7 kommentarer:

Johan Folin sa...

"Som Anna Sjödin lär ska ha uttryckt det: Medan ni liberaler läser varandras bloggar är vi ute i förorten och knackar dörr."

"Medan ni liberaler läser varandras bloggar är vi ute i centrum och knackar dörrvakter."

Förlåt. Det var lågt, men jag kunde inte låta bli. Du får smiska mig om du vill.

Eller från fp-"liberalerna":
"Medan ni är ute i förorten och knackar dörr sitter vi liberaler och läser era valstrategier."

Gustav Lundblad sa...

Well, jag köper rakt av vad Pelle T säger - personligt ansvarsutkrävande är ett nästan okänt begrepp i svensk politik. Som jag ser det finns det en enkelt sätt att ändra på detta - inför ett majoritetsvalssystem i enmansvalkretsar. Det ökar det direkta förhållandet mellan väljare och representant, och ger dessutom representanterna utrymme att spela en större roll än den som knapptryckare.

Dessutom uppmanar ju faktiskt Per T folk att gå och rösta, så jag tror inte att han blir arg om folk gör så.

Och det ÄR naturligtvis så, att fredliga maktövertaganden är viktigare för en demokratis vitalitet än om valdeltagandet dippar med ett par procentenheter.

Nils sa...

En demokrati med lågt valdeltagande är en demokrati utan politiskt inflytande för fattiga och lågutbildade. Det är ingen förvåning att borgerligt sinnade människor tycker det är bra.

Anonym sa...

En liten detalj som i sammanhanget känns relevant att påpeka:

Jag tycker inte att det är/var problematiskt att Sverige har haft en socialdemokratisk regering de senaste fyra åren. Inte alls, inga problem med det.

Att Sverige har haft en socialdemokratisk regering 22 av de 25 senaste åren, däremot – det var mitt huvudskäl till att förhålla mig försiktigt tveksam till en fortsättning. Alla tecknen på att socialdemokratin blandar samman sig själv med staten. Förläningssystemet, korruptionstecknen. Sådana skäl.

Alltså har jag vid ett tillfälle argumenterat för att det finns/fanns ideologiskt "fria" skäl att aktivt inte rösta på just socialdemokraterna detta val.

Anonym sa...

Det var jag som skrev föregående kommentar, men jag missade att signera...

/Andreas Ekström

Nils sa...

1) Så, Andreas, hur länge måste vi ha en borgerlig regering nu för att socialdemokraterna ska kunna komma tillbaka till makten?

4 år? 8? 44?


2) Om man som väljare vill ha en socialdemokratisk politik ter det sig ytterst kontraproduktivt att rösta på en regering som inte vill föra en socialdemokratisk politik.

Bara för att väljarna i 30-talets Tyskland (verkligen inga jämförelser i övrigt) var trötta på socialdemokraterna och liberalerna blev det inte nödvändigtvis bättre för att de röstade in Hitler.

Anonym sa...

Bra fråga. Jag vet inte. Jag tror att åtta år vore bra, men ytterst hoppas jag väl egentligen bara att den nya regeringen visar sig regeringsduglig, och i realiteten bevisar att vi därmed har två starka och realistiska regeringsalternativ i svensk politik. Sedan kan valet 2010 handla om ideologi - och det vore ju inte så dumt. Då kan förhoppningsvis Alliansen ha nya kunskaper och erfarenheter, samtidigt som socialdemokratin har gjort en analys om både politikens innehåll och utförande. Det borde kunna bli två lag som båda är starkare än de var i år.

/Andreas E