tisdag, augusti 29, 2006

Vågmästarna från helvetet?

Lokala och regionala val är ofta mer spännande i det avseendet att även udda partier har möjlighet att ta sig fram. I valet till regionfullmäktige i Skåne har man således i höst möjlighet att rösta på Skånes självständighetsparti, en avläggare till det pilsnerpopulistiska Skånepartiet.

Partiets främsta frågor är att utropa Skåne som självständig stat samt att återstarta Barsebäck. I övrigt är det det gamla vanliga: höjda pensioner, sänkta skatter, avskaffad arbetsrätt, billigare sjukvård, möjlighet att köpa alkoholhaltiga drycker i kandidaten Harry Franzéns ICA-butik i Röstånga, avskaffande av moms på dansband, kepsförbud i skolorna, allt kryddat med islamofobi:

"SSP vill helt avlägsna islam från Skåne. Den som inte vill avlägga trosbekännelsen 'Jag tror på Skåne och inte på islam, skål' och då skåla i lättöl, får flytta härifrån."

Det är oklart vad lättöl har med främlingsfientlighet att göra, men avskaffandet av dansbandsmomsen är förmodligen en fråga som ligger kandidaten Jan-Erik Brogren varmt om hjärtat, sångare i Trivs med Brogrens, som igår kunde avnjutas i kanal 5:s 100 höjdare.

Det skulle inte alls förvåna mig om de kom in i regionfullmäktige. Att sen i princip inte en enda av deras programpunkter kan avgöras där är förmodligen ett mindre bekymmer för dem. Oroande är också att partiets föregångare, Skånes väl, i valet 1998 fick en vågmästarposition och samarbetade med de borgerliga partierna. Om samma situation uppstår efter valet den 17:e september bör vi alla hoppas på en blocköverskridande överenskommelse.

6 kommentarer:

Gustav Lundblad sa...

Jag skrev en längre post om detta parti i oktober: CLICK

SSP kan sägas vara ena halvan (Centrumdemokraterna [Sveriges första populistiska missnöjesparti?]+Skånepartiet) av det gamla Skånes Väl, som löstes upp någon gång i början av nuvarande sekel. Övriga partners i samarbetet gör väl gemensam sak med SD i årets regionval, om jag inte har helt fel för mig (har ganska dålig koll på dessa just nu).

När Herslow slog igenom med Skånepartiet i början av 80-talet hade han en hel del fräscha och intressanta idéer, men det här är ju bara galet.

Trivs med Brogrens version av Skånehymnen rockar dock.

Nils sa...

Det är tradition att varje skånsk kommun ska ha sina egna galna populister. I mitt gamla Simrishamn hette det Kommunens väl.

Det är först de allra senaste åren som de har fått sällskap av lightnazisterna. Men att skotten inte är täta mellan pilsnerpopulisterna och sd visar att det är invandrarfientligheten som är deras viktigaste fråga.

Sd gillar ju välfärdsstaten (utom biten med internationell solidaritet och mångkulturalism) och pilsnerpopulisterna hatar den (i SSP:s fall så mycket att de helt vill kapa banden med den).

Om man lyssnar på Skånepartiets närradiosändningar låter det så här:

("Änglahund" tonar ut)

- Ja, då har det blivit dags för ett samtal. Hallå Ewy!

- Ja hallå Bernt. Ja jag vill bara säga att det är invandrarnas fel att våra pensioner är så låga.

- Det har du helt rätt i Ewy.

("Vi har vatt i Öja" tonar in)

Vad jag kan minnas har är det sällan som man rattar förbi den kanalen och de pratar om att avskaffa LAS eller att återinföra statarsystemet. Det är 1) invandrarna. 2) pensionerna.

Det senare är förmodligen också anledningen till att alla på Skånepartiets valsedlar har fått titeln "pensionärsförkämpe".

Gustav Lundblad sa...

När Calle snackar talas det en hel del om förstelnad arbetsmarknad och LAS. Han har ibland vettiga åsikter om detta, även om 10 timmars arbetsdag kan tyckas vara lite väl extremt.

Men hans underhuggare är ju bara med för att kunna sända dansband och snacka skit om ny teknik.

Invandringsmotståndet i dessa partier är dock av nyare art (iaf som fokusfråga #1), medan de alltid varit det viktigaste för partier av SDs typ.

Populistpartierna finns i de flesta skånska kommuner, ja - även om de oftast är mycket svaga i välmående småkommuner som Lomma, Båstad, Vellinge, Staffanstorp (Staffanstorppartiet har ju dock mandat), Ängelholm och min egen kommun Höganäs. Och så i Lund förstås.

Ulf Bjereld sa...

Som infödd och uppvuxen Båstadbo konstaterar jag med förvånad förtjusning att Båstad är en av de få skånska kommuner där varken Sverigedemokraterna eller någon av deras vänner har lyckats få mandat.

Se gärna vid tillfälle Bo Widerbergs underbara film "Den vita sporten" om demonstrationerna mot Sveriges Davis Cup-match mot Rhodesia 1968 och skänk en medlidsam tanke åt mig och den miljö jag fostrades i.

syster yster sa...

http://www.knappnytt.nu/ShowEpisode.aspx?id=5

Gustav Lundblad sa...

Monumentalt fiasko för Skånepopulisterna. Skånepartiet är på väg mot slutet.