fredag, augusti 11, 2006

Tillväxten är vår, på gott och ont

Andreas Bergh driver en tes om att Sveriges starka ekonomi är ett resultat av socialdemokratins ekonomiska reformer under 80- och 90-talen, samt att socialdemokratin inte riktigt vill erkänna det (eftersom reformerna känns lite för liberala för 2000-talet).

Borgarna vill definitivt inte erkänna det. Bergh refererar ett ytterst pinsamt ögonblick för Svenskt Näringsliv, då man 2005 hade publicerat en rapport som genom att räkna BNP-tillväxt i löpande priser kom fram till att Sverige hade haft en sämre tillväxt än vad den gängse bilden berättar.

Olyckligtvis var Finansdepartementets statssekreterare Jens Henriksson med på presskonferensen.

"- Svenskt Näringsliv presenterar en rapport om att det inte går så bra för Sverige och lyfter fram ett diagram som innebär att ju högre inflation, desto bättre. Det är inte seriöst.

För närvarande journalister på pressmötet kändes det som när opponenten på en trebetygs- uppsats skjuter grundtesen i sank. Man kunde höra en knappnål falla."

Berghs tes är intressant oavsett om man håller med eller inte. Från s-håll brukar man säga att reformerna var nödvändiga för att rädda välfärdsstaten och att det nu, i bättre tider, är dags att låta (den fattiga delen av) folket ta del av rikedomarna. Bergh är, som den obotlige liberale nationalekonom han är, mer inne på ytterligare liberaliseringar. Marknadshyror vore mumma.

Men, som GP sa i Björkvik, är socialdemokrater rastlösa reformister. Vi får se vilken typ av reformer det blir i framtiden.

7 kommentarer:

Olof sa...

Börjar bli trött på snacket om "rastlös reformist". Enda anledningen till att socialdemokratin är rastlös är för att man passivt ser utvecklingen passera förbi utanför fönstret. Ta i med hårdhandskarna mot arbetslösheten och de växande klyftorna. Ta till offensiven. Finns ingen anledning till rastlöshet.

Nils sa...

Vi har jobbat på det i 70 år. Vi blir aldrig färdiga.

Olof sa...

"Vi har jobbat på det i 70 år. Vi blir aldrig färdiga."

Läst igenom meningen ovan ett flertal gånger. Blir mer och mer förvirrad för varje gång. Vad menar du (jag är helt seriös)?

Nils sa...

Socialdemokraterna har haft regeringsansvaret i Sverige under de senaste 74 åren (minus nio borgerliga). Under den tiden har klyftorna minskat och arbetslösheten bekämpats effektivt. 2000-talets Sverige är ett mer jämlikt och rikare Sverige än 1930-talets.

Däremot blir socialdemokraterna aldrig färdiga. Världen förändras och man måste (och jag är seriös nu) möta nya utmaningar. Klyftorna i Sverige har ökat de senaste åren, och det är dags att vända utvecklingen. 90-talets massarbetslöshet är på väg att besegras.

Sluta gnälla och hjälp till i stället.

Olof sa...

Absolut. Kan börja här och nu med en hjälpande hand: Vad sägs om 200 000 nya jobb i offentlig sektor? Det är frontalangrepp mot massarbetslösheten.

Fast det förstås. Det är ju en ganska omodern lösning.

Nils sa...

Haha. Det blir en förhandlingsfråga efter valet.

Anonym sa...

Vad sägs som att bara röja lite istället för att sända in meningslösa inlägg här? ^^