fredag, augusti 04, 2006

Kd gömmer sig

Pride Festival pågår i Stockholm. Bland alla tillställningar och aktiviteter syns även de politiska partierna - det vill säga alla utom ett parti. Och nästan samtliga politiska partier har något inlägg eller pressmeddelande om HBT-frågor på sina hemsidor denna vecka - det vill säga samtliga förutom Kd. Vart tog nu stoltheten vägen? Se mitt längre inlägg i frågan på denna sida.

5 kommentarer:

Johan Folin sa...

Att kd är moralkonservativa är ingen nyhet, bara tragiska fakta. Att Göran Persson som enda (riksdags-) partiledare inte vill vara med i en partiledardebatt om hbt-frågor är mer anmärkningsvärt. Detta på grund av att han har semester. Han verkar däremot ha tillräckligt med tid för att blidka frikyrkorna med sin närvaro på deras jippon. Kristdemokraternas hållning är iallafall konsekvent. Socialdemokraterna har haft åtminstone tolv år på sig att införa en könsneutral äktenskapsbalk, något som Mona Sahlin flera gånger har sagt är självklart. Ändå händer det ingenting. Kan det vara så att Göran Persson har gått och blivit ännu mer konservativ än vad han gett sken av tidigare? Eller orkar han bara inte hålla fasaden uppe?

Ulf Bjereld sa...

Visst är det svagt att Göran Persson som ende partiledare inte medverkar i hbt-debatten. Inte har han synts mycket i debatten om Libanon-kriget heller.

Däremot tycker jag Johan inte är med sin tid när han talar om att "blidka frikyrkorna" genom att närvara på deras "jippon". Svenska kyrkan och den övervägande delen av de kristna samfunden spelar i dag en radikal roll i flera av de frågor som ligger den socialdemokratiska värdegrunden nära. För att inte tala om Mellanösternfrågan, där samfunden genom den s k Hopp-kampanjen uppmanat till bojkott av israeliska varor från de ockuperade områdena.

Nils sa...

Jag har själv undrat om GP:s frånvaro från Pride har att göra med taktiska överväganden eller om han bara inte vill göra förmånga avbrott i sin semester.

I övrigt upprepar jag mitt Mark Levengood-citat från förra sommaren: "en socialdemokratisk regering gynnar [gayrörelsens] sak mer än en borgerlig regering och det säger jag utan att klargöra någon partipolitisk hållning. Jag tror att vi ska veta vilka som i grunden är våra vänner".

http://erlanderbrigaderna.blogspot.com/2005/08/kndisvalet-2006-cred.html

PS: Hur lägger man in länkar i kommentarerna?
ds

Susanne sa...

Nej, det var förstås ingen nyhet - men vinklingen var intressant jämfört med vissa amerikanska förhållanden om att vad som anses "politiskt korrekt" här inte alltid anses vara det på annat håll eller inte av samma skäl (Barnkonventionens barnperspektiv + dess tolkningar kontra diskrimineringsfokuset bland annat). Detta blev särskilt tydligt under Pride och valår när partierna är så måna om att föra fram vad de gjort eller kan göra i HBT-frågor.

Ja, det är tråkigt att Göran Persson inte deltog i debatten. Men HBT-frågorna anses i dagsläget vara väldigt viktiga i Sverige och alla möjliga celebriteter deltog, varför Göran Perssons närvaro inte hade bidragit till att höja legitimiteten. För (s) del hade det naturligtvis varit lämpligt med hans deltagande inte minst på grund av alla kommentarer om hans uteblivande. Avböjandet kan dock vara grundat i många rimliga skäl, varför alltför vilda spekulationer ter sig främmande för mig.

Susanne sa...

P.S.
Nils, på samma sätt som du lägger in länkar i din skrivna artikel (åtminstone på min Mac måste man skriva in html-koden själv kring artikeln då de där finurliga knapparna du pratat om inte finns). Tyvärr är det omöjligt att klippa in här utan att länka så du får titta i din egen kod istället.

länk

D.S.