torsdag, augusti 17, 2006

Det måste vara radion

De senaste dagarna har jag haft väldigt roligt med Ekots partiledarintervjuer. Upplägget är gediget: partiledaren intervjuas av två journalister, Monica Saarinen och Tomas Ramberg; intervjun följs av en kort debatt mellan två mediamänniskor, en "för" och en "mot" partiledaren, därefter kommer en kort kommentar av en inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio, och som om det inte var nog, tvingas partiledaren jiddra med Ring P1:s mångfacetterade lyssnarkrets.

Hittills har Ohly, Reinfeldt, Leijonborg och Hägglund manglats, och på måndag är det Perssons tur.

Intervjuerna får automatiskt ganska mycket uppmärksamhet: varje partiledare känner sig tvingad att göra någon typ av utspel, som sedan kan gå som förstanyhet i Ekot klockan 9 och sen manglas under dagen med kommentarer från andra partiledare för att sen dyka upp på diverse ledarsidor morgonen efter.

Reinfeldt gjorde i sin intervju en dygd av att göra sina allianspartners så förvånade som möjligt med talet om försämrade ränteavdrag som finansiering för avskaffad fastighetsskatt. Göran Hägglund sa i sin intervju idag att "vi har bundit oss vid masten" vad gäller avskaffandet och ville inte höra talas om någon finansiering. Å andra sidan sa Leijonborg igår att villkoret för att avskaffa fastighetsskatten är just att man kan hitta en ansvarsfull finansiering. Reinfeldt fick backa.

Leijonborg fick för övrigt mest gå på defensiven när han fick kommentera Reinfeldts diverse utspel den senaste tiden. Moderatledarens stjärnstoppdoktrin om att syna och höja alla socialdemokraternas satsningar på vård, skola och omsorg kommenterade Leijonborg med att "han kan inte ha menat det på det sättet". (Kolla f ö in Andreas Berghs domedagsteori om stjärnstoppet - jfr Nuders maning om återhållsamhet i vallöftena.) Det framkom också att folkpartiet har släppt sitt motstånd mot vårdnadsbidrag (om det kan visas att ingen ökad ojämställdhet uppstår, vill säga - vilket det naturligtvis gör, så det är oklart vad medgivandet egentligen betyder). Roligast blev det när han konfronterades med ett förslag om könsneutral namnlag (man ska få heta vad man vill), och Leijonborg var så ovisst vacklande att han inte ens ville gå med på att förslaget hade presenterats i en folkpartistisk partimotion. Ett tecken så gott som något att liberalismen vacklar i sina ideologiska ståndpunkter.

På slutet fick Leijonborg genomgå ett litterärt kanon-test och fick försöka placera några blandade texter. Testa dig själv! Vem är författaren? Svar längst ner, så scrolla försiktigt. Leijonborg hade inte ett rätt.

a) "Väl formar den starke med svärdet sin värld, väl flyga som örnar hans rykten."

b) "Idag på svenskan vi skulle ha fri läsning och jag hade ingen bok så därför Björkman sa jag fick välja ur hans hylla. Först jag tänkte protestera när jag såg det fanns ingen arabisk författare men sen jag såg dom med bok fick sticka från lektionen så jag tog den som Björkman höll fram."

c) "När det bränner till finns skillnaderna där, då kommer gamla klassbildningar i dagen, då sticker bockfoten fram genom den prydligt fernissade liberala ytan."

d) "Att se sig själv i andra, sina villkor, sin brist, sina svagheter, sitt mänskliga, att vara social i hjärtat med andra som är sociala i huvudet."


Hägglunds sista fråga handlade om vilket som var det sämsta beslutet han hade varit med om att fatta. Den frågan kunde han inte (eller ville inte) svara på; frågan om han trodde att Jesus gick på vattnet vägrade han svara på. Mer intressant var beskedet att kd vidhåller sina antiliberala uppfattningar i familjepolitiken: homosexuella ska inte få adoptera eller gifta sig.

Kd:s försök att koncentrera sig på ett antal konservativa/opportunistiska hjärtefrågor verkar alltså lyckas: hemmafrubidrag, avskaffad fastighetsskatt, sänkt bensinpris, bort med bögarna. Ingen kan säga att de har svikit sina kärnväljare i Jönköpings läns pingstförsamlingar i alla fall. Fast religionen talar han tyst om.
Rätt svar:


a- Esaias Tegnér
b- Jonas Hassen Khemiri
c- Lars Leijonborg
d- Gunnar Ekelöf

Inga kommentarer: