söndag, augusti 20, 2006

Att se sig själv i andra

Skånsk valupptakt i Lund idag: demonstration, tal, underhållning. Jag var där som volontär, om än inte som rockslusk den här gången.

Göran Persson höll tal i Stadsparken, och jag kan inte låta bli att bli imponerad av en svensk politisk ledare som har byggt upp hela sin retorik i en brinnande valrörelse på en dikt av Gunnar Ekelöf.

8 kommentarer:

Tomas sa...

Vad harligt det later!
Jag maste erkanna att jag mar lite daligt av att inte kunna narvara. Men det kommer ater.

Gabriel sa...

Det var inte "Till de folkhemske" då?

/social i hjärtat eller huvudet...

Susanne sa...

Nils: Såg inte till dig något mer efter frukost... men visst var det härligt! Var tvungen att skriva en egen text, inspirerad av känslan från idag...

Tomas: Det kommer inte åter, men det kommer fler. De röda rosorna tar aldrig slut - det kommer alltid finnas nya och vackrare! Tankarna ska aldrig dö och därmed inte heller engagemanget.

Nils sa...

Gabriel: Ekelöf kunde ibland vara hopplöst, naivt konservativ, liksom många andra borgerliga diktare i början av folkhemsbygget. Nils Ferlin tyckte ju att det var tråkigt att alla hade det så bra nuförtiden.

Att Ekelöf i vissa avseenden var direkt korkad förminskar inte värdet av hans verk.

Ulf Bjereld sa...

En mer prosaisk förklaring till Perssons titel är att Sven-Eric Liedman kom ut med en bok med exakt samma titel (om solidaritet) för ett par år sedan....

Gabriel sa...

Tror också att det är en fras som ingår i allmängodset nu. Annars var det öppet mål... Den fria konsten - Retoriken 1-0.

Ekelöf korkad? Naivt konservativ?

"Det finns den udda synpunkten på allt/I detta dubbla liv"

Nils sa...

Jag skulle tippa att GP har läst BÅDE Ekelöf och Liedman.

Och det finns en hel del i Ekelöfs kritik mot folkhemmet som jag tycker är hopplöst naivt konservativ. Han må trivas i "de fattiga stundernas vilda Sverige" och förakta "de långa, välfödda stundernas trånga ombonade Sverige", men försök göra ett kategoriskt imperativ av den inställningen och se vad som händer.

Gabriel sa...

Tror inte att Ekelöf försökte sig på något kategoriskt imperativ...

Och det kanske kunde vara en av hans poänger. Och diktarens, i förhållande till politikern.

Nå, ska inte spela "poet eller anarkist" här, så här kort före valet. Lycka till istället! Och minns Bo Lundgrens "I rörelse"-tal...