onsdag, juni 21, 2006

Utspel i augusti redan idag!

Jag vet inte om ni har märkt det, men det har blivit långt vanligare bland borgerliga debattörer att hänvisa till Danmark som fyrbåk än USA på sistone. Ett exempel är Maud Olofssons reklam för "den danska modellen" för arbetsmarknadspolitik, "flexicurity".

En intressant detalj är naturligtvis att Maud tenderar att framhäva "flexi"-delen i modellen som gör att arbetsgivare kan anställa och avskeda lättare än i Sverige. Att modellen också innebär en högre nivå i A-kassan och att Danmark lägger dubbelt så mycket som Sverige (räknat som andel av BNP) på arbetsmarknadspolitiska åtgärder håller hon däremot nogsamt tyst om, vilket får mig att misstänka att hon inte har tänkt att kopiera modellen rakt av.

Igår slöts ett omfattande avtal mellan den danska högerregeringen och partierna Dansk Folkeparti, Socialdemokraterna och Radikale Venstre om en långsiktig reformering av det danska välfärdssystemet. Den del i avtalet som handlar om invandringspolitik står dock endast regeringen och Dansk Folkeparti bakom.

Avtalet, som bland annat innebär att pensionsåldern höjs till 67 år och att 50 % av befolkningen ska genomgå eftergymnasial utbildning, har fått små notiser i svensk press, vilket är dumt. Jag förutspår nämligen att en del av förslagen bekvämt kan återanvändas som utspel i valrörelsens slutskede - åtminstone dem som inte Sverige redan har genomfört, som att en procent av BNP ska gå till forskning. Det har ju funkat förr. Höjd pensionsålder är förmodligen inget att vifta med i Almedalen - vi har ju hur som helst redan löst det problemet genom att folk kommer att vara tvungna att arbeta längre ändå för att kunna överleva på sin pension - och 50 %-målet verkar ju vara politiskt inopportunt den här säsongen, men det finns ju annat smått och gott.

Här listar jag alltså några av de idéer som jag tror att, tja, varför inte centern, folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna, pressade av vikande opinionssiffror, kommer att släppa som bomber till massmedia nånstans runt mitten av augusti. Kom ihåg var ni läste det först!

(Sidhänvisningarna gäller avtalstexten, som finns här.)

- personer över 55 som har förlorat rätten till A-kassa ska erbjudas särskilda "seniorjobb" inom kommunal service med lönebidrag från staten (påminner väldigt mycket om plusjobben, men det har ju ett nytt namn) (24)

- avveckling av skyldighet att gå i pension vid en viss ålder (26)

- a-kassan tar, i kraft av sin kunskap på branschområdet, hand om första kontakten med den arbetslösa istället för Arbetsförmedlingen (en dark horse, men just därför användbar - vilket försvar ska socialdemokraterna sätta upp mot ett förslag som innebär mer inflytande för facket?) (41)

- betygsbonus för ungdomar som börjar tidigt på högskoleutbildningar (what we in Sweden call direktövergångar) (60)

- mentorssystem för svaga elever i grundskolan (66)

- en årskurs 10 inrättas i grundskolan för att ta hand om elever som inte får behörighet till gymnasieutbildningar eller tvingas hoppa av en påbörjad gymnasieutbildning (67)

- en globaliseringsfond som omfattar 1/2 % av BNP inrättas för investeringar i forskning och utveckling, innovationssystem och utbildning (jo, jag vet, vi har redan sånt i Sverige, men det är ett slagkraftigt namn, ok?) (85)

- en "integrationsexamen" införs för invandrare, som innebär att det krävs 2 1/2 års heltidsanställning i Danmark och ett språktest för att få permanent uppehållstillstånd (sug på den, Rojas!) (97)

- för personer som ansöker om anhöriginvandring införs ett prov i danska och dansk samhällskunskap, bland annat om danska normer och värderingar; provet görs i hemlandet och kommer att kosta runt 2600 DKK för den ansökande; västerlänningar (jodå, jag skämtar inte) behöver inte göra provet (98)

- ett green card-system införs, som innebär att särskilt välkvalificerade utlänningar (vad avser utbildning, språkkunskaper etc) kan få ett utvidgat jobbsökningsvisum på 6 månader (99)

- uppehållstillstånd kan ges till utlänningar som får jobberbjudanden inom sektorer som har arbetskraftsbrist, samt till utlänningar som får jobberbjudanden inom andra sektorer med en lön på över 450 000 DKK om året (99)


Bara att välja och vraka. Och, visst, jag utesluter inte möjligheten att även sossarna kan få för sig att plocka upp någon av idéerna, men jag känner liksom instinktivt att folkpartiet kommer att plocka upp några av de förslag som rör invandring, integration och utbildning; kristdemokraterna uppfinner seniorjobben och moderaterna slår alla med häpnad genom att föreslå att a-kassan ska få utökade arbetsuppgifter.

Jag återkommer om två månader med en uppdatering.

5 kommentarer:

Johan Folin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Johan Folin sa...

avveckling av skyldighet att gå i pension vid en viss ålder är självklart tycker jag. varför ska man tvinga någon som är arbetsför att sluta jobba?

De andra var ju inget vidare, med nåt enstaka undantag som kanske skulle kunna funka (mentorsskap kanske).

Nils sa...

Eller hur. En intressant detalj är också att pensionsåldern och efterlönsåldern (efterlön är en sorts reglerad förtidspension för folk med fysiskt slitsamma arbeten) ska höjas i takt med att den förväntade livslängden höjs.

Johan Folin sa...

när pensionsåldern infördes (från början 67 år va?) var medellivslängden under 60. Det är rätt intressant. Då förväntades de flesta dö innan pensionsåldern. Nu förväntas de flesta dö flera år efter pensionen.

Ulf Bjereld sa...

Spännande! Precis som du skriver har jag inte sett något i svenska tidningar om detta, det är väldigt intressant ur ett välfärdspolitiskt perspektiv. och säkert ser vi några "innovativa tankar" från Danmark i valrörelsen...