fredag, maj 12, 2006

Come on baby show me your vision!

Firade Europadagen två dar i efterskott med EU afterwork på Smak. Europa Direkt arrangerade och samtliga partier var representerade. Komikern Lena Frisk var moderator, det fanns ett överflöd av EU give-a-ways och publiken bjöds på champinjonsoppa och uppmanades att handla öl och vin i baren. Det var liksom en blandning av släng dig i brunnen och paneldebatt. Upplägget var pedagogiskt: vi fick ställa frågor via lappar (ingen i publiken behöver göra bort sig offentligt!) och debattörerna battlade två och två efter att ha fått svara på Lena Frisks frågor.

Någon vidare debatt blev det inte men det kanske är svårt när en ståuppare är moderator och debattörerna inte vill framstå som de seriösa politiker de egentligen är. Miljöpartiets Lotta Hedström vågade dock ånga på lite och kamrat Jan Andersson höll igång pekfingret när han predikade om överstatlighetens förträfflighet. Junilistan hade skickat Sebastian Almelöv som enligt egen utsaga bara hade varit politiker en månad. Sebastian tyckte att det här med Fotbolls-VM och svenska killar som utnyttjar prostituerade har blivit lite överdrivet. Han kände åtminstone inte någon som har för vana att besöka bordeller. Well Sebastian, hur många gör det? Räck upp en hand!

Samtliga debattörer var dock rörande överens om att politikerna måste visa folket vad unionen egentligen gör och också tala om hur EU ska utvecklas i framtiden. Skralt var det dock med visioner. Och det är väl det som behövs diskuteras och kommuniceras. Vad vill vi egentligen med det europeiska samarbetet? En sak är åtminstone jag säker på: österut vill jag.

Inga kommentarer: