måndag, maj 08, 2006

Att vinna 13.3 % och förlora sin själ: (fp)

Dokument inifråns reportage om Folkpartiet, "Snällfällan" handlade om hur partiet efter Bengt Westerberg lade upp en ny strategi för att vinna fler väljare. Genom att skaffa sig en profil som ett parti som "ställer krav" och "spela invandrarkortet", dvs spela på främlingsrädsla, gick man från balansgång på riksdagsspärren till att tävla med Moderaterna om att vara störst bland de borgerliga. Lite mindre av radikal liberalism, lite mer av what we in Sweden brukar kalla batongpopulism.

Ingen nyhet i det. Det roligaste var annars när både Lars Lejonborg och Jan Björklund försöker förneka att danska Venstre var den huvudsakliga inspirationskällan för svängningen, och sedan börjar flacka med blicken när de konfronteras med bevisen.

Liberala studenter i Linköping, som har svårt att smälta moderpartiets strategi, skyller allt på europeisk socialdemokrati - inte helt övertygande.

I övrigt inte särskilt många kommentarer från folkpartistiskt håll.

6 kommentarer:

Tor sa...

Skyller allt på Socialdemokraterna gör jag väl inte? Läs gärna den pågående diskussionen i tråden så får du se.

Nils sa...

Jo, det gör du faktiskt. Du hävdar att socialdemokratisk politik per automatik leder till främlingsfientlighet - jaså? - och sen, med ett lappkast hävdar du att det därför är sosseriets fel att (fp) säljer ut sin ideologiska skäl i samma basar som de köper bättre begagnad nyd-politik.

Tor sa...

Jag säger inte att det är såsseriets fel att Fp använder invandrarkortet. Fp har ett val att INTE använda det oavsett hur illa såssarna för sin politik.

Ulf Bjereld sa...

Och nu vill fp att alla partier skall deklarera att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Är det någon som tror att något annat parti än just fp är aktuella för ett sådant samarbete...åtminstone om SD får välja?

Ola D Svedin sa...

Spännande analysförmåga. FP:s retorik har skärpts och tangerar åt det plumpa och semifrämlingsfientliga ibland. Åsiktsmässigt har man gjort klavertramp, såsom förordandet av övergångsregler och viktigheten i att kunna slänga ut grova brottslingar - trots att möjligheterna för detta redan existerar.

Om man är socialdemokrat och vill oja sig över folkpartiets själ, så kan det dock finnas fog att städa framför egen dörr först. Asyl- och flyktingpolitiken är stenhård och genomförs med batonghögern i moderaterna. Arbetskraftsinvandring underlättas inte, utan tvärtom motarbetas.

Fp är full av politruker som tycker galna saker, precis som såssarna. Men när Broderskapsrörelsen är fullt upptagen med att krama ihjäl islamister med bög- och kvinnohat högst upp på agendan, så är och kommer det vara fp, med all sin tidigare cred i asyl- och flyktingpolitiken, som kommer få ta debatten om integrationspolitikens misslyckande.

Nils sa...

Jag är inte stolt över alla komponenter i regeringens flyktingpolitik, men det är inte som att (fp) hjälper till, precis.

Broderskap har alltid varit en av partiets mest pålitliga vakthundar för en solidarisk flyktingpolitik.

Ola Svedin: vilka "islamister" är det du talar om? Är det den palestinska regeringen du menar, eller uttalar du dig mer svepande? Kanske menar du alla muslimer i världen?

Vad menar du med "krama ihjäl"? Normalt brukar det betyda att man ger sitt stöd till någon/något, men på ett sätt som gör att det skadar personen/företeelsen man stöder.

Menar du att "islamister" lider någon direkt skada av det stöd som du anser att Broderskap ger dem, vilka de nu är,

Vad består den skadan i? Hur kommer den att påverka "islamisterna" i framtiden?

När du menar att dessa "islamister" har "bög- och kvinnohat längst upp på agendan", refererar du då till något särskilt dokument, exempelvis ett handlingsprogram, manifest, regeringsförklaring eller liknande, där punkt 1 lyder "Bög- och kvinnohat"? Eller är tänker du på något annat?