onsdag, april 05, 2006

Spionpoesi

Husorganet Spiegel (12/06) skriver - ej på nätet - om Stasi-thrillern Das Leben der Anderen och framförallt om Stasis poesicirkel. Jodå, Stasis poesicirkel. Anställda i den östtyska statssäkerhetstjänsten med anlag och tycke för lyrik samlades en gång i månaden för att diskutera sina texter. Tanken var tydligen att "utveckla medarbetarnas politiskt-operativa egenskaper, så att de blir mer uppmärksamma i kampen mot fienden och överlägsna genom hög allmänbildning".

1985 utgavs en antologi med texter under titeln "Vi om oss" för att fira Stasis 35-årsjubileum. Jag återger en av dikterna i översättning:

Partiets svärd,
du sliter av masken från
den lömske fienden,
du blottlägger hans stryparhänder,
kommer den hycklande förrädaren
på spåren.

Men det slutar inte där. Man spionerade på deltagarna i spionpoesicirkeln. Man hade nämligen märkt att man tidigare kunde upptäcka tendenser till systemkritik hos Stasimedarbetarna genom att studera deras dikter. Exempel från Stasis arkiv:

"25 oktober 1984: Gerd Knauer läser en egen dikt, i vilken han i drömmen med hjälp av en pappersdrake vill 'övervinna instängdheten och flyga till friheten'".

Verksamheten upphörde inte förrän 1989.

Inga kommentarer: