lördag, januari 21, 2006

Hundra procent fett


Liv Strömquist har kommit ut med sitt första seriealbum, "Hundra procent fett" på Galago. Serierna är socialistiska, feministiska och väldigt roliga. Om det inte hade varit för att Liv och jag är vänner sedan gymnasietiden i Simrishamn hade jag oförhindrat trumpetat ut att hon är en av Sveriges bästa, roligaste och mest engagerande tecknare, att hon är ett geni och att det är ett mysterium att hon just nu utbildar sig till serietecknare på Kvarnby för jag vet inte vad hon skulle kunna ha kvar att lära sig. Nu nöjer jag mig med att antyda det.

Här kommer en analys av skämten i "Vänner" (s. 113):

Ögonblicksbilder av ett patriarkat 5: TV-serien "Vänner"

Vänner är en vidrigt dålig TV-serie med sådana här skämt. (Teckning av de sex skådespelarna.)
(Chandler) I love porn.
(Joey) I see all women as sex-objects.
(Ross) Men who hug each other are gay and that's disgusting.
(Rachel) I love clothes and make up.
(Monica) I love to clean.
(Phoebe) My dream is to get married.

Ett av skämten är att karaktären Monica tidigare har varit tjock. När det är tillbakablickar i programmet har skådespelerskan Courtney Cox på sig en "fatsuit", något som alltid följs av pålagda skratt. (Bild av Monica i fatsuit omgiven av pålagda skratt)

Under seriens gång har de kvinnliga skådespelerskorna blivit smalare och smalare. (Bild av en smal Monica, som säger: I love to clean and cook! (But I hate to eat.))

Samtidigt har de manliga skådespelarna blivit tjockare och tjockare. (Bild av Chandler och Joey, som säger: Porn Sex Food Beer.)

Karaktären Chandler ser i slutet av serien mer och mer ut som Monicas fatsuit. Skillnaden är att hans kropp inte ger upphov till några pålagda skratt. (Bild av Chandler iförd en tröja med texten I love porn.)


Köp den, läs den, berätta för era vänner om den!

Inga kommentarer: