torsdag, december 15, 2005

Tanke från roten

Svenska Ord ska få ett filmmuseum i Tomelilla. Hasse och Tage spelade in flera av sina filmer i trakterna kring Tomelilla (centrala scener i Äppelkriget är inspelade på mina saliga morföräldrars järnvägshotell i Äsperöd) och både kommunen och Sparbanksstiftelsen har gått in med pengar.

I den allmänna folkhemsnostalgin glöms det ibland bort att både Hasse och Tage var tydligt politiska i sin verksamhet. I en intervju hörde jag Hasse beskriva sig själv som anarkosyndikalist, vilket gjorde mig lite förvånad och en smula upprymd. Tage, däremot, var av födsel och ohejdad vana en ständigt maktkritisk socialdemokratisk gräsrot.

Apropå ingenting särskilt kommer här ett litet citat från Tages "Tankar från roten", 1974.

"Och ni socialdemokratiska makthavare, för att tala med er en stund, ni tror att man måste lura på folk reformer i smyg. Det måste man inte. Tror ni att ni skulle skrämma bort oss socialdemokratiska gräsrötter om ni så mycket som andades om någon liten socialisering av något slag? Det skulle ni inte.
Ni betraktar kanske era väljare som några i själ och hjärta borgerliga dumskallar som röstar på er bara för att ni är så vansinnigt smarta och tjusiga? Det är ni inte."

1 kommentar:

Ulf Bjereld sa...

Visst är det intressant hur ikoner av-politiseras!? Jag håller med dig om att de flesta idag bara ser Hasse & Tage som lite Helan & Halvan. Vilket de inte alls var. Sak samma med Chaplin som också var vänsterradikal.

Tiden har en tendens att slipa bort det som sticker ut. Tyvärr.