onsdag, december 28, 2005

På ren svenska

Igår morse läste metereologen Anders Wettergren sin sista väderleksrapport i P1. Han meddelade därefter lyssnarna att radioledningen inte ansåg att hans röst var radiomässigm och att han därefter skulle sluta. Varför inte? Jo, Anders Wettergren har den fula ovanan att hans östgötska lyser igenom när han talar. Och så kan vi ju inte ha det.

Det påminner om det ramaskri som utbröt när Sveriges Radio för första gången hade en kvinna som läste upp nyhetstelegrammen. Det var 1938. Vi har inte kommit så förfärligt långt, uppenbarligen, vad gäller toleransen för hur olika människor talar svenska.

Maria Abrahamsson i SvD känner ingen sorg eller olust. "Gissar att rätt många hajade till inför Wettergrens kuppartade och för radioledningen känsliga utspel. Samtidigt som lyssnarna bör känna en viss lättnad. För det är förvånande, för att uttrycka det milt, att en för många så viktig sak som väderprognoserna numera läses upp av personer med minst sagt mystiska röster."

Bra sagt, Maria. Jag litar på att du kommer att hålla ställningarna för att hålla borta "mystiska röster" var helst de uppträder, i TV, radio eller när man ringer kundservice på Vodafone. Man kan bara ana vilket raseri som kommer att flöda från SvD:s ledarsida den dag en blatte med brytning läser väderraporten.

För som Sydsvenskans ledarsida (ej på nätet) skriver idag: om man inte ens kan tolerera östgötska i offentligheten, hur ska man kunna acceptera svenska med brytning?

1 kommentar:

Ulf Bjereld sa...

Det är verkligen komiskt att detta inträffar samtidigt som regeringen vägrar ge svenska språket lagskydd som officiellt språk. "Det är ju ändå självklart att svenska är språk i Sverige", säger Pagrotsky. Det verkar ju inte så om man ska tro debatten efter Wettergrens avstängning.

Jag älskade att lyssna till både Wettergren och Bernt Möller, liksom till André Franke. Fram för mångfalden i värderleksrapporten!