fredag, november 25, 2005

En dansk neger

Efter att serien tydligen har gått hela hösten har jag först nu upptäckt att dansk TV (DR1) har köpt in "High Chaparall"-konceptet. Jag får alltid en lite konstig känsla när jag ser samma programkoncept på en ny kanal. Allt är likadant, men ändå inte. Som Hit med sangen, som är den danska versionen av Så ska det låta. Till och med programledaren ser ut som Peter Harryson (och klär sig likadant). Fast han sjunger bättre.

Danmarks svar på High Chaparall har en lite annan inriktning. Programmet heter Negermagasinet och görs av två svarta danskar: Vincent Byakika som har rötter i Uganda och studerar journalistik, och John Zulu, som är född i Mocambique och läser historia på Köpenhamns universitet.

Programidén är följande: "Negermagsinet har brugt sommeren i USA på at opstøve gamle negerstjerner i Hollywood og besøge dem i deres egen verden." Sålunda får man träffa på Bubba Smith från Polisskolan, Coolio och Richard Roundtree, aka Shaft.

I programmet igår besöktes Spliff Star, som är en rapartist som har samarbetat med Busta Rhymes. Vincent och John bjöd på traditionell dansk julmiddag i hans hus i Los Angeles, komplett med glögg, dans kring granen (Nu er det jul igen) och mandelgave. Spliff Star rökte mycket, mycket hasch och gjorde ett sorgligt intryck. Och det hela påminde mycket om High Chaparall.

För den intresserade finns de hittills sända programmen på hemsidan. God fornøjelse!

För övrigt 1: Cirkeln är sluten. Idag gör DN:s På Stan ett fyrsidigt knäckABF.

För övrigt 2: På måndag frågar Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ut fd lundastudenten, statsministern mm Ingvar Carlsson på Studentafton. Biljettvarning.

Inga kommentarer: