torsdag, oktober 27, 2005

Tyskland: Skattehöjningsfest

Nu när uppmärksamheten kring Tyskland har försvunnit efter valet, kan det vara på sin plats att påminna om att det fortfarande är Gerhard Schröder som är kansler i en röd-grön regering.

SPD och CDU/CSU befinner sig nämligen fortfarande i koalitionsförhandlingarna och kommer så göra i några veckor till. Det är mycket som står på spel. Parterna är i det närmaste exakt jämbördiga styrkemässigt - det skiljer bara fyra mandat mellan SPD och unionen i förbundsdagen.

Det jag har förutspått är att den nya regeringen kommer att föra en politik som när den inte kommer att vara handlingsförlamad istället kommer att vara impopulär. Frånvaron av en riktig opposition kommer vidare att ta sig uttryck i kraftigt ökade väljarsympatier för liberalerna, de gröna och vänsterpartiet. I värsta fall kommer den utomparlamentariska oppositionen att radikaliseras, precis som på 70-talet med rena terroristgrupper.

En sak är partierna i den stora koalitionen överens om, och det är att de av Schröder initierade reformerna av välfärdssystemen och statens dåliga ekonomi kommer att fortgå och intensifieras. Den plågsamma vandring som Sverige fick utstå under ett 90-tal av massiva nedskärningar inom hela den offentliga sektorn har Tyskland fortfarande framför sig.

Före valet talade CDU/CSU om att höja momsen, vilket SPD kraftigt motsatte sig. En momshöjning slår ju nämligen hårdast mot de fattiga. Socialdemokraterna förespråkade istället skattehöjningar (främst för de rika) som ett medel att få ordning på statsfinanserna.

Gissa vad de har kommit fram till i sina samtal? Enligt en artikel i Financial Times Deutschland ska de BÅDE höja momsen OCH införa en värnskatt (Solidaritätsausgabe). Mycket smidigt. Jag väntar med spänning på hur ett helt regeringsprogram baserat på både och-principen kommer att se ut.

Inga kommentarer: