måndag, oktober 24, 2005

Bo01 to the people

Höstvindar kring Turning Torso och jag minns förra söndagen i Västra hamnen. Drack billigt och gott ta-med-kaffe från trevlig pizzeria på Bo01-området. Satt på designat stenblock och såg vacker solnedgång över Öresundsbron. En hel del människor i omlopp. Ett gäng dröjde sig kvar på en uteservering, en pappa lekte med sin dotter, några kärlekspar, flera människor som fotograferade med sina digitalkameror.

Släntrade så småningom hemåt. Kom bort till den öppna platsen mellan Espresso House och trappan med en massa vattenkranar. Här var det folktomt. Dock: fem stora, offentliga skräptunnor i vackert gjutjärn står utplacerade symmetriskt. Det var som en installation. Alla fem tunnor var överfulla av slängda pappmuggar och små påsar, alla med Espresso House-loggan på. Det måste ha varit kompakt med folk på platsen tidigare på dagen. Espresso House har en stor uteservering, den räckte inte. Tunnorna vittnade om platsens popularitet. Jag önskade att jag också hade en kamera med mig.

Det är glädjande. Trenden att stadens människor erövrar det offentliga rummet kring Bo01 fortsätter. När får vi se loppmarknad och boklådor?

Fler bilder från Västra hamnen här.

1 kommentar:

Nils sa...

Så sant, så sant. Man kan inte planera fram spontanitet, men man kan hjälpa den på traven. Gated communities goodbye.