fredag, september 23, 2005

Weissage uns, wer ist's der dich schlug?


De gångna månaderna har jag då och då siat om den tyska valutgången, här, här, här, här, här och här. Nu säger jag så här: det kommer att bli en stor koalition med Schröder som kansler. Sämsta tänkbara lösningen. Senast man hade koalition mellan socialdemokrater och kristdemokrater blev resultatet upprorsstämning och en gryende terrorism i Västtyskland.

Under veckan som gått har spekulationerna frodats. Alla partier har pratat med alla (utom Linkspartei), samtidigt som de respektive partiledarnas uttalanden har uteslutit samtliga möjliga koalitioner. Ett av de hetaste tipsen de senaste dagarna har varit en så kallad Jamaika-koalition med kristdemokrater (svarta), liberaler (gula) och de gröna.

Idag skriver spiegel.de, Tysklands största nyhetssite, att det inte blir något av med det. Avståndet mellan de konservativa och miljöpartisterna är för stort. Partiföreträdarna tycks vara nöjda med att de överhuvudtaget har lyckats sitt aner och samtala artigt med varandra.

SPD har inte heller lyckats locka in liberalerna i en så kallad trafikljuskoalition. Återstår så det svartröda skynket. Det kommer inte att bli bra. Det kommer att döda det politiska samtalet i Tyskland och splittra socialdemokratin. Horder kommer att fly till Oskar Lafontaines vänsterparti.

Föreställ er en svensk regering med Göran Persson som statsminister, Fredrik Reinfeldt som utrikesminister, Tobias Billström som utbildningsminister, Mikael Odenberg som finansminister, Laila Freivalds som utrikesminister, Kristina Axén Olin som socialminister och varför inte Gustaf Douglas som arbetsmarknadsminister? Sven-Otto Littorin och Marita Ulvskog framför brasan på Harpsund? Velour på batongen?

Ack ja. Den enda frågan som är kvar att lösa är vem som egentligen ska bli förbundskansler. Både Schröder och Merkel hävdar med självklar emfas att det är just han/hon som har rätt till uppdraget. Visserligen har kristdemokraterna tre mandat mer än socialdemokraterna, men CDU och CSU (det bayerska kristligt-sociala partiet) är två olika partier, och således är SPD fortfarande störst i förbundsdagen. Dessutom förlorade CDU/CSU ett "ointagligt" försprång, vilket visar att väljarna misstror Merkel. Och ställda inför frågan om vem de helst vill se som kansler svarar tyskarna i samtliga opinionsundersökningar: Schröder. Resonerar SPD.

Jag sätter två spänn på Schröder, dels för att han är den skickligare förhandlaren (han kan se runt tre hörn samtidigt, som någon sagt om Göran Persson), dels för att Merkel inte har någon utrikespolitisk erfarenhet, vilket krävs för att omvärldens förtroende för Tyskland ska höjas igen efter alla ekonomiska kriser och valkaos.

Så de goda nyheterna är att EU:s viktigaste land även framdeles ska ledas av en sosse, de dåliga att det kommer bli en regering som inte kommer att kunna föra en bra politik.

8 kommentarer:

Nils sa...

För övrigt: Joschka Fischer, utrikesminister och de Grönas viktigaste politiker det senaste decenniet, slutar med politiken. Han sammanfattar: "Jag var den siste rock'n'roll-aren i politiken. Nu kommer playback-generationen." i en intervju i taz: http://www.taz.de/pt/2005/09/23/a0142.nf/text

Nils sa...

Och igen. Jag kan inte låta bli. Den tyska skvallerblaskan BILD och Burger King går ihop om en svart-röd "Volksburger" med 50 % extra kött. http://www.burgerking.de/appgen/?cl=bk&cp=kingdeal&cmd=show_flash&refTrack=bild

syster yster sa...

Belgiens regering styrs av flamländska och fransksprakiga liberaler och socialister samtidigt. Det kanske är därför som Belgien är ett döllit land.

syster yster sa...

hjälp! vad betyder "haushaltskonsolidierung"???!!! hjälp mig!

syster yster sa...

ok jag panikerade kanske lite väl mycket. problemet är löst. men nu har jag ett annat: die einsparlisten des finansmiisters, hans eichel. vad gjorde han, när var hur?

syster yster sa...

nu är det löst. nu ska jag sluta med att ora mig sa där. detta är ju inget forum för panikslagna blivande översättare. hur som helst, tack för ett bra forum. det glädjer mig att se att det fortfarande finns nagon som bryr sig om vad som händer "däruppe".

Nils sa...

Det är ett under att Belgien inte har gjort en Tjeckoslovakien än. Nåväl. Schröders reformer kommer nu att genomföras utan större problem, till priset av växande frustration och ökad stöd för NPD och die Linke.

kamikaze sa...

vilken fantastisk hamburgerreklam!! om jag varit reklammakaren ifraga hade jag spruckit av välförtjänt självgodhet.