fredag, september 09, 2005

Tuffa tider för bratsen

En ny rörelse har sett dagens ljus i Lund. På affischer runt om i stan uppmanar "Utblotta slyngelbratsen" till att på alla sätt motarbeta den tillresta överklassen. "Sno deras 3G-telefoner", "Ta deras gåsjackor och sälj på tradera" och andra tips ges för att göra stan osäker för stockholmarna. "Allt ni äger har ni tagit från oss, och ni ska få betala tillbaka med ränta."

Så får man naturligtvis inte göra - uppmana till stöld och andra trakasserier. Men samtidigt är kampanjen naturligtvis ett utslag av typisk lundensisk studenthumor, och några stöldräder på Ekonomicentrum eller i garderoben på &bar är väl heller inte att vänta.

Om bratifieringen av Lund har det skrivits en del på sistone. Min högst personliga teori är att det inte alls är så att det plötsligt har kommit en stor invasion av överklasslynglar från Öfre Östermalm, de har alltid varit här. Men de klär sig på ett, hur ska vi säga, lite mer iögonfallande sätt än tidigare. Och det är inte alla som gillar det.

14 kommentarer:

Attila sa...

Om man irriterrar sig på hur folk klär sig, och huruvida de har ärvda pengar eller ej - så kommer man inte så långt här i världen.
/W

Nils sa...

Absolut inte. Med förmögenhetsskatt däremot...

Göran Koch-Swahne sa...

Det handlar ju om försämrade studiemedel. När jag läste igen från 93, kunde kunde omedelbart konstatera att medelstudenten i Lund på 90-talet var mycket rikare än mammas och pappas gosse och flicka vid handels i 70-talets mitt.

fredrik sa...

Eller möjligen om ökade klasskillnader i Sverige sedan åttiotalets början. De rika har blivit rikare.

Tomas sa...

Intressant med pojkbratsen är hur de lyckas få ihop machokultur med att klä sig i jättetighta jeans, knäppa upp skjortan till naveln och smörja in sig med brun utan sol. Jag tycker de är gulliga. Bevara Lundabratsen!

fredrik sa...

Machokultur har väl alltid haft ett drag av homoerotik?

Göran Koch-Swahne sa...

Ja, jag hade allså studiemedel både 75-78 och 93-97, så jag vet skillnaden.

Den är STOR.

Det är därför klass, dvs pappas pengar, blir nödvändiga för överlevnaden.

(och jag hade som väl är en snäll småländsk far i livet)

På 70-talet fick man dessutom hushålla med pengarna själv...

De' ni!

Gabriel sa...

Jag tror att det oberoende av reella inkomster har blivit mer legitimt att satsa större andel av sina disponibla medel på en glittrande fasad. I det senmoderna samhället verkar livet alltmer gå ut på konsumtion, och dessa brats tar detta för skälvklart. Alla som flashar med en turkos IPod är dock inte så rika, det framstår bara mer legitimt och normalt nu att lägga sina surt förvärvade slantar på en sådan. Även om man köper "Veckans Nu" i kassan på Konsum i Kalmar kan man ha en iPod.

Maria sa...

Vem är det som säger att bratsen kommer från Stockholm? Jag tror nog att "terror-aktionen" även utmanar ut-/uppklädda skånska pågar och jäntor, eller brats från andra delar av landet mé för den delen ...

Nils sa...

Det är naturligtvis lite generaliserande att säga att bratsen kommer från Sthlm. Icke desto mindre gör väldigt många av dem det.

Man vet att de kommer från Sthlm på dialekten. Den är lätt att känna igen.

Tomas sa...

Riktigt roligt blir det när skånebrats (och smålandsbrats) försöker låta som sthlmbrats. Som ett tidigt Hoola Bandoola men mer iPod och Manhattan.

Angående machokultur och homoerotik: visst går de ofta hand i hand. Men bratsen är ju faktiskt überfjolliga. Inser de det själva? En stategi för att öka toleransen i samhället? Jag måste lära känna en lejonman så att jag kan fråga.

Gabriel sa...

Inväntar med spänning dina efterforskningar... Men precis som för sjuttonhundratalets förtjusande påfågelsädlingar, handlar det nog om att uttrycka rikedom och smak. Man kan vända på det: Det som vi uppfattar som kvinnligt (fjolligt) hos bratsen kanske mer handlade om klass än kön ursprungligen.

Nils sa...

En intressant detalj är att det ju inte endast är den riktiga överklassen som anammar bratdiskursen, utan också medel- och underklassare. Det är eftersträvansvärt, inte bara att ha pengar, utan också att synas ha pengar, för en större del av samhället än tidigare.

Joel Malmqvist sa...

1) Inga brats hänger på &bar i Lund. De hänger på Oslagbar.

2) De personer som ser mest utpräglat bratiga ut är mest stor sannolikhet wannabes.