tisdag, augusti 16, 2005

Wahlkampf update

Bara en kort uppdatering om läget i den tyska valrörelsen. Edmund Stoiber, ledaren för CSU (CDU:s bayerska systerparti, kristdemokratiskt), håller på att alldeles på egen hand vinna valet åt Schröder & co.

Efter att ha förklarat att bayrarna var mycket smartare än östtyskarna (bland annat eftersom bayrarna ju röstar kristdemokratiskt medan östtyskarna inte gör det) och att de inte borde tillåtas få avgöra det tyska valet blev östtyskarna (och faktiskt västtyskarna också) arga.

Sedan förkunnade han att han gärna skulle trycka till det tyska vänsterpartiets Oskar Lafontaine ordentligt i en TV-debatt. När det visade sig att Lafontaine också tycket att det var en bra idé, drog han sig undan. Lafontaine är nämligen en duktig retoriker.

Den borgerliga kanslerkandidaten Angela Merkel (CDU) försöker använda sin östtyska härkomst för att bättra på partiets usla siffror i det forna DDR och känner sig inte alls hjälpt av Stoibers personliga korståg.

Den vänstriga tidningen taz sammanfattar kristdemokraternas problem i öst i denna artikel. Ni som inte hajar klyket får nöja er med skämtteckningen från samma tidning som visar Stoibers taktik. Bildtexten lyder: "Vi är för goda för denna världen."

Jag ber om ursäkt till mina icke tysktalande läsare och lovar att i framtiden då och då länka till engelskspråkiga medier. De svenska skriver inte så mycket.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ner med franskan! Fram för tyskan! "Vad vi ser här är ett klassiskt exempel på Vervassungswandel" (från föreläsning i Statskunskap vid universitet från 1477.

/Germanofilen