torsdag, augusti 18, 2005

Splittringen inom folkpartiet

"Att vara liberal är att vara kluven", sa Gunnar Helén, den gamle folkpartiledaren. Kluven är också den folkpartistiska riksdagskvinnan Birgitta Ohlsson i en debattartikel i Sydsvenskan idag. Hon uttrycker visserligen glädje över att partiet idag är mycket större än under 90-talet, då man balanserade på fyraprocentsspärren, men är orolig över den "ensidiga kravretorik"som nu används för att suga in ständigt nya batongliberaler. "...liberala ideal är alldeles för värdefulla för att slarvas bort i jakten på opinionen" skriver hon och sammanfattar därmed folkpartiets problem.

De borgerliga väljarna i Sverige är nämligen inte så våldsamt intresserade av liberala ideal, om de inte rör ekonomisk liberalism. Bombretorik, kör-ut-dem-mentalitet, åsiktsregistrering och skrämselpedagogik i skolorna är långt mer populärt. Men om folkpartiets liberala ideal försvinner, återstår bara den ihåliga högerpopulismen och Bengt Westerberg-bysten har bytts ut till Bert Karlsson-dockan.

En god vän till mig sa att det enda som skulle kunna få honom att rösta på folkpartiet var Birgitta Ohlsson. Folkpartiets landsmöte får utvisa om hennes tankar vinner gehör. I partistyrelsen hamnar hon inte.

Inga kommentarer: