torsdag, augusti 25, 2005

Reinfeldt är en värdig motståndare

Fredrik Reinfeldt har just hållit sitt inledningsanförande på moderaternas partistämma. Hans budskap är att det är slut med allt tal om systemskifte, i alla fall just nu, för systemet fungerar bra. "Moderaterna tror på att en skattefinansierad välfärd har stora fördelar, för det utjämnar människors livschanser." Det är nästan så att man tror att det är Erlander själv som står i talarstolen, och jag kommer att tänka på Olof Palmes ord i en TV-sänd partiledardebatt inför valet 1982:

"...för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism, men sen slåss ni om att ta äran av reformerna när människorna har fått erfarenhet om vad de betyder."

Reinfeldt dömer också ut den ensidiga marknadsliberalismen: "Den som tror att det bara handlar om utbud och efterfrågan missar partiets utgångspunkt: börja hos människan."

Han hyllar det svenska arbetsmarknadssystemet och förklarar att "man kan inte gå till val på en stor konflikt om den svenska arbetsmarknadspolitiken." Han säger att det inte är moderaternas uppgift att alltid ställa sig på arbetsgivarnas sida i konflikter.

Men lite av de gamla takterna sitter ändå i: Reinfeldt förklarar att moderaterna är "garanten för att en alliansregering sänker skatterna" och undslipper sig, som av misstag, en kommentar om att rättsväsendet är "den enda ovälkomna privatisering moderater överhuvud kan tänka sig".

I slutändan blir dock Reinfeldts styrka denna: han nämner inte Göran Persson en enda gång. Där Bo "världens högsta skatter" Lundgren var besatt av Persson och socialdemokratin, talar Reinfeldt om sina egna förslag (som visserligen har något djupt socialkonservativt, om inte rent socialdemokratiskt över sig).

Att sen ombuden på stämman av TV-bilderna att döma inte ler särdkilt mycket, och applåderar ganska lamt, för att efter talet tveksamt och långsamt resa sig upp för de obligatoriska stående ovationerna är ett annat, och internt problem. För oss i det goda laget gäller: vi har fått en värdig motståndare.

Det här inlägget publiceras också på motallians.se.

Inga kommentarer: