söndag, augusti 21, 2005

Propagandakorsord

Svenska Dagbladet spexar till det med att idag (21 augusti) på redaktionell plats publicera ett propagandakorsord. Korsordet har Fredrik Reinfeldt som tema och eftersom namnet är en av frågorna, betecknas han genomgående med 'x'. Här är några exempel:

"Kan nog X även få stöd från". Svar: arbetare.
"Vill X att vi får behålla mer av". Svar: inkomst.
"Kan ej X utmålas som". Svar: högerspöke.
"Dem vill X minska beroendet av." Svar: bidragen.

Är jag paranoid? Är det bara jag som upplever korsordet som lite, hur ska jag säga det, högerpropagandistiskt? Är det en slump att det just är Svenskan som publicerar det? Säg att jag har fel, för om en stor svensk dagstidning nedlåter sig till att bedriva politik i korsordsform har valrörelsen redan nått sitt första lågvattenmärke.

7 kommentarer:

Andreas Ekström sa...

Notera sidans vinjett. "Profilen". Detta är helt enkelt ett redaktionellt sätt att göra ett personporträtt. Udda, oväntat, roligt och knappast propagandistiskt - tycker jag. /Andreas E

Nils sa...

Jag har noterat sidans vinjett, men att Fredrik Reinfeldt inte är ett högerspöke är för mig ett värderande omdöme. Du har inte övertygat mig.

Gabriel sa...

Vi får väl se hur de andra partiledarna profileras. Tror dock att vi kan skatta oss lyckliga om detta är ett pressens lågvattenmärke.

Det är en ny strid nu, den uttalade nyliberalismen har förjagats som osäljbar till väljarna. (Och till dels redan genomförts i form av långtgående privatiseringar.) Reinfeldt är inte lika lätt att skrämmas med som Bildt eller Lundgren, men detta kanske i längden är till motståndarnas fromma. En alert motståndare i takt med tidsandan hindrar en rörelse från att slamma igen ideologiskt och retoriskt. Hade någon bemödat sig om att göra rappa sossebloggar om en trött Lundgren suttit kvar? Tror man bara på sina egna argument så borde man vara tacksam för att debatten handlar om annat än vem som är hemsk/mindre hemsk...

Tobias Smedberg sa...

Huga, det var nog det värsta korsordet som jag aldrig orkat göra färdigt. Jag vet inte om jag ska hoppas på att vänstersidan utmålas på samma förskönande sätt eller om jag ska hoppas på att SvD sparkar deras propagandaansv... ähum.. korsodrsredaktör menar jag.

daniel. sa...

Nesflash: socialister ogillar att en öppet moderat tidning inte kallar Reinfeldt för högerspöke i korsordet.

Kanske dags att inskränka den fria pressens frihet så att innehållet även passar gnälliga socialister?

Nils sa...

Newsflash: en "öppet moderat tidning" nöjer sig inte med att bedriva politik på ledarplats.

daniel. sa...

Men det enda ni verkar reagera mot är just att X ej kan utmålas som högerspöke, för nog är det ganska objektivt att säga att han kan få stöd från arbetare... att han vill minska bidragen och skatterna är väl inte direkt kontroversiellt att påstå. Det ligger ingen värdering i det enligt mitt sett att se det (dvs utan konspirationsglasögonen). Och att han inte är ett "högerspöke" är liksom inte värre än att skriva att "Ohly kan ej utmålas som stalinist".

Ordet som ska in på lodrät 8 är alltså "Överreagera".