tisdag, augusti 09, 2005

Den tyska rysaren

Det tyska valet kommer att bli en verklig rysare. De senaste siffrorna visar att CDU/CSU och FDP inte längre kan räkna med egen majoritet i förbundsdagen. Opinionsundersökningen, som är beställd av den tyska TV-kanalen ARD, visar att de borgerliga för första gången sedan i februari inte har majoritet.

I debatten höjs temperaturen. Medierna börjar ägna sig åt kremlologi. Den 25 augusti är det partiledardebatt på ZDF , men SPD kommer inte att skicka förbundskansler Schröder, utan partiordföranden Franz Müntefering, vilket har väckt ont blod hos de borgerliga och misstankar om att inte ens SPD längre tror på Schröders förmåga.

Den 4 september är det hur som helst kanslerdebatt mellan Angela Merkel från CDU och Schröder, och debatten kommer att direktsändas i ARD, ZDF, RTL och Sat1 samtidigt.

Spekulationerna om hur regeringen kommer att se ut efter valet fortsätter också. En röd-röd-grön koalition (mellan SPD, de Gröna och det nya vänsterpartiet) tycks fortfarande uteluten. Istället pekar vissa experter på att SPD redan verkar ha ställt in sig på stor koalition, även om Berlins socialdemokratiske borgmästare Klaus Wowereit har uttalat sig för ett samarbete mellan SPD och vänsterpartiet.

Enligt en artikel i Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, har bland annat finansministern Hans Eichel och näringslivsministern Wolfgang Clement (båda SPD) uttalat sig i vagt positiva ordalag om en stor koalition (SPD + CDU/CSU), medan Angela Merkel (CDU) bestämt har avvisat en sådan lösning. För en diskussion om farorna med en stor koalition, se mitt inlägg den 20 juli.

Och som om det inte skulle vara nog med spänning, så är det inte ens slutgiltigt bestämt om det blir nyval eller ej. Den tyska författningsdomstolen sitter idag och behandlar ett överklagande av beslutet att utlysa nyval. Om överklagandet går igenom, blir det inget val.

Inga kommentarer: