måndag, augusti 01, 2005

Arbetskraftsinvandring - men i hemlighet

Det var tänkt att det här inlägget skulle handla om att de borgerliga partierna just enats om fri invandring. Jag skulle ha kommenterat det med att 1) det är bra att eftersträva öppna gränser; 2) förslaget är trots allt dåligt eftersom man kan behandla arbetskraftsinvandrarna lite hur som helst: om de blir av med jobbet sparkas de ut ur landet igen; 3) jag tippar att borgarna kan komma att förlora valet på frågan om "fri" invandring eftersom deras nya arbetarväljare skulle dra åt sig öronen eftersom det skulle vara ett potentiellt hot mot deras lönenivåer.

Men inte då. Det här inlägget handlar istället om att alliansen verkar mörka sina planer på arbetskraftsinvandring.

Sydsvenskan ägnade igår söndag den 31 juli ett uppslag i sin ekonomidel åt att de borgerliga partierna och Svenskt Näringsliv hade enats om att tillåta fri invandring: alla hugade skulle kunna åka till Sverige och söka jobb i tre månader. Om invandraren inte lyckades få jobb efter tre månader, skulle han slängas ut igen. I artikeln intervjuas bl a Mauricio Rojas från folkpartiet och Anders Karlsson från socialdemokraterna. Mauricio är för och Anders mot. Detta kompletteras med lite grafik som visar att AMS och Svenskt Näringsliv har tagit fram sinsemellan motsägelsefull statistik om arbetskraftsbristen i Sverige, en reflekterande text om den polske byggarbetaren Pjotr, som tjänar en polsk årslön på en månads arbete i Sverige, en internationell utblick över invandringsregler samt några punktfakta om det borgerliga förslaget. Artikeln är skriven av Mats Amnell.

Men jag kan tyvärr inte länka till artikeln, för den finns inte på Sydsvenskans nätupplaga. När jag kollar maktskiftessidan finns inte ett ord om arbetskraftsinvandring. Jag kollar partiernas hemsidor, men inget av dem gör en stor grej av arbetskraftsinvandring. Av kristdemokraternas hemsida framgår inte alls att de är för fri invandring. Centerpartiet och Folkpartiet har egna rubriker om arbetskraftsinvandring under sina på partihemsidor obligatoriska A till Ö-sidor. Moderaterna talar mest om EU.

Enligt artikeln är de borgerliga partierna inte överens än om i vilken utsträckning arbetskraftsinvandrarna ska få tillgång till de svenska välfärdssystemen. Folkpartiet vill att de ska ha full tillgång och man kanske kan misstänka att moderaterna inte helt ställer upp på det. I övrigt är Folkpartiets förslag nästan identiskt med Svenskt Näringslivs.

Arbetskraftsinvandring är dock inte enbart en borgerlig fråga. Regeringen har tillsatt en kommitté med Lena Hjelm-Wallén som ordförande som ska utreda formerna för en utvidgad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU/EES. Kommitténs resultat ska presenteras våren 2006. Kommittén presenterade ett delbetänkande i juni 2005

Jag misstänker således att varken den borgerliga alliansen eller socialdemokraterna kommer att göra något stort nummer av sina planer av rädsla för att förlora röster från väljare som misstänker att de personligen skulle drabbas negativt av en ökad arbetskraftsinvandring. Och det är synd, för jag är personligen övertygad om att Sverige bör öppna gränserna, men det är inget som kan göras i hemlighet utan något som det måste föras en bred debatt om.

2 kommentarer:

Gabriel sa...

Kanske ska detta förslag främst vinna över viktiga journalister och andra betydelsefulla nyckelgrupper. Om de borgerliga framstår som mer upplysta än privilegievärnande fackföreningar, så ökar möjligheterna att få god press och risken för att bli högerspöken i media minskas. Dessa grupper, som inte alls vill se sig som främlingsfientliga, kanske dessutom skulle kunna vara storkonsumenter av snickare till sina torp...

Nils sa...

Nej, just det. Ledarskribenter på borgerliga dagstidningar är inte hotade av konkurrens från låglöneländer på samma sätt som snickare. Rika människor behöver inte alls vara främlingsfientliga. De bryr sig inte om vem som skurar deras dass, så länge som det är billigt.