måndag, juli 18, 2005

Det nya tyska vänsterpartiet

De tyska vänstersossarna har mullrat länge nu. Sedan Oskar Lafontaine blev utmanövrerad och Schröder drev igenom sin Agenda 2010-politik med Harz IV och allt vad det innebar har s k "traditionalister" stått i stark opposition till partiledningens "tredje väg"-socialism. Splittring är alltid en fara som hotar breda socialistpartier. Som PM Nilsson har sagt:


"En av orsakerna till att socialdemokraterna har varit och är ett så stort parti är att det är ett koalitionsparti med många och ofta motsatta intressen. Här finns marknadstroende gråsossar och utopiska socialister, liberaler och moralister, ateistiska förnuftshökar och kristna, storstadsfeminister och fackgubbar. Allt i en salig röra med ett ungefärligt gemensamt mål, men framför allt med många starka politiker som sätter koalitionen före fraktionen."

Partiordföranden Franz Müntefering försökte under våren locka tillbaka missnöjda vänsterväljare med (en visserligen ihåligt klingande) klasskampsretorik, vilket ändå slutande i ett stort valnederlag i Nordrhein-Westfalen. Och nu är alltså splittringen fullbordad: missnöjda vänstersossar, däribland den förre ordföranden Lafontaine bildade för några månader sedan ett förbund med namnet "Die Wahlalternative - Arbeit und soziala Gerechtigkeit".

Valförbundet och PDS, det reformerade östtyska kommunistpartiet, ställer nu upp i det tyska förbundsdagsvalet under namnet Die Linkspartei (Vänsterpartiet). PDS slutgiltiga namnbyte beslutades på en extra partidag igår.

Frågan är nu vad detta kommer att betyda för utgången av det tyska valet i höst. Länge har det borgerliga blocket haft ett klart försprång i opinionsmätningarna, men tack vare det nya vänsterförbundet minskar försprånget, särskilt i östra Tyskland. Det som först såg ut som ännu ett hot mot en sargad socialdemokrati kan alltså paradoxalt nog hjälpa Schröders rödgröna regering att behålla makten - med eller utan det nya vänsterpartiet i koalition.

Och det är en konstellation som för några år sedan hade varit otänkbar, men på senare år har exempelvis Berlin haft en röd-röd regering. Tidsavståndet till DDR har bidragit till att öka PDS legitimitet.

Det ser alltså ut som om den tyska valrörelsen i höst blir långt smer spännande än vad man hade kunnat ana från början.

Att sen det "nya" vänsterpartiet varken har nya lösningar för Tyskland eller nya ansikten i politiken är en annan femma.

2 kommentarer:

syster yster sa...

tyskarna är åtminstone inte så vindflöjsbenägna som fransmännen. men det finns inga alternativ så rösta blankt då för allt är ju bara skit ändå.

Nils sa...

Man ska aldrig rösta blankt. Aldrig. Då vinner fienden. Alltid.