söndag, juli 24, 2005

Det nya nu: nyanser!

Jag skriver det här från en något ålderstigen dator men måste ändå bara få säga det här:

För några dagar sedan skrev jag om bristen på nyanser i den svenska debatten om terrorismen och exemplifierade med hur islamologen Jan Hjärpe nästan per automatik beskrevs som nazimedlöpare för att han menade att Västerlandet borde reflektera över hur man för kriget mot terrorismen.

Ur ett hav av bombliberaler stiger idag Niklas Ekdal fram på DN:s ledarsida och säger att det som behövs nu är just en nyanserad debatt. Som han skriver:

"I spåren av New York, Madrid och London har det uppstått en hätsk debatt mellan höger och vänster om jihadismens bakgrund. Ondskefulla ideer, säger högern och pekar åt öst. Sociala och politiska förklaringar, säger vänstern och pekar åt väst. [...] Enkla förklaringar är också en djävul. [...] Här måste man hålla två tankar i huvudet samtidigt, vilket paradoxalt nog har blivit en dödssynd även i det liberala mediesamhället där bara entydiga budskap hörs. Det går inte att kompromissa med al-Qaida, men det går att sätta in fenomenet i ett begripligt sammanhang."

Jag tror jag får dåndimpen. Har de börjat plocka in liberaler på DN:s ledarsida som omväxling till batongpopulisterna? Det värmer i hjärtat.

För övrigt fick PM Nilsson storstryk av Helle Klein och en snubbe som heter Gert i panelen i dagens Gommoron, Världen! i P1. Lyssna på reprisen eller på nätet och förstå vad det är som är fel med PM:s obegriplig-slumpmässig-ondska-från-helvetet-argument.

Inga kommentarer: